Antalet plastkassar reduceras

Publicerad
2017-10-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

Under sommaren infördes nya regler kring användandet av plastkassar. I en artikel från Dagens Nyheter rapporteras det att förbrukningen har minskat kraftigt.

– Signaler vi får från våra medlemmar är att det har skett en tydlig minskning, framför allt hos klädkedjor. Vissa ser en minskning på så mycket som 70%, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Dock är skillnaden mellan branscherna stora, tittar man på dagligvaruhandeln där påsar länge har kostat pengar är förändringarna inte så stora. Coop meddelar att konsumtionen av plastkassar endast sjunkit 5% sedan de nya reglerna, medan Apoteket Hjärtat ser en minskning på 30% och Clas Ohlson en minskning på hela 35%.
Officiell statistik på hur stor avtrappningen blir kommer efter årsskiftet. Målet är att varje person, vid slutet av år 2025, inte ska använda mer än 40 påsar per år.