Svenskt Näringsliv släppte i juni sin konjunkturrapport som belyser en fortsatt god konjunktur, men att Sverige har strukturella problem. Ekonomin beräknas växa med 2,4% för både 2017 och 2018.
Trots rådande högkonjunktur, förbättras dock inte arbetsmarknaden. Visserligen ökar sysselsättningen och arbetslösheten är så låg som 6,7%, men detta vänder nästa år. Det förklaras av att alltfler asylsökande kommer ut på arbetsmarknaden.
– Problemen med den tudelade arbetsmarknaden är inte konjunkturella. Här krävs strukturreformer, skriver Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.
Den amerikanska protektionistiska politiken, Brexit samt obalanserna i det europeiska banksystemet är riskfaktorer. I Sverige talas det mest om hushållens stigande skulder och prisfall på bostäder, men dessa två bedöms som små risker. Ett stort efterfrågetryck på bostadsmarknaden och uppgången i marknadsräntorna väntas bli långsam.
Fler än tre av fyra företag upplever svårigheter med att hitta rätt kompetens, vilket anses vara den starkaste bromsen för svensk tillväxt framöver. Problemet förstärks av bostadsbrist i tillväxtregioner och otillräcklig infrastruktur.
– Sverige klarar sig bra på många sätt. Men det är uppenbart att bristen på strukturreformer alltmer blir ett problem. Det är hög tid att reformera bland annat arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.
– Stora grupper hamnar helt utanför och företag som vill anställa hittar inte rätt kompetens. Problemen kommer att bli tydligare när Sverige lämnar högkonjunkturen, skriver Bettina Kashefi.
…