Ett batteri av pappersmaterial

Ett batteri av pappersmaterial

Publicerad
2017-09-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

I ett nyligen inlett samarbete mellan Uppsala universitet Holding och Billerudkorsnäs, ska man verka för utveckling av pappersbaserade elektrodmaterial. Det handlar om att skapa energilagring i fiberstrukturer, genom att ytbehandla cellulosafibrer med elektriskt ledande polymer.

Bakom den tvärvetenskapliga forskningen står professorerna Maria Strömme, Albert Mihranyad och Leif Nyholm. De två först nämnda från avdelningen för nanoteknologi och funktionella material, sist nämnda från avdelningen för oorganisk kemi.

Tekniker för energilagring i fiberstrukturer skulle kunna möjliggöra lagring av elektrisk energi i ett pappers- eller kartongark, med andra ord ett pappersbatteri.

– Framtidens förpackningslösning kommer erbjuda oss konsumenter fler funktioner än idag. Med elektrisk energi lagrad i själva pappersmaterialet, öppnas helt nya möjligheter att skapa dessa nya funktioner. Det är det vi vill utforska förutsättningarna för i samarbetet med Uppsala universitet, säger Magnus Wikström, teknisk direktör vid Billerudkorsnäs.