2,5 miljoner arbeten

Publicerad
2017-08-30
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Inom en period på 20 år beräknas 2,5 miljoner arbeten i Sverige ha ersatts av en robot, maskin eller dator. Men Vismas undersökning, genomförd av Sifo, visar att endast en av fem svenskar känner sig oroade för att arbetslösheten ska öka på grund av det.

– Digital teknik innebär långt fler möjligheter än hot och det är glädjande att så många tycks dela den uppfattningen. I alla projekt för ökad digitalisering är det viktigt att informera om framtidsvisionen för att bemöta den oro för arbetslöshet som ändå finns, säger Sofia Gerstenfeld, VD på Visma Enterprise.

53% av alla svenska jobb beräknas ha ersatts av digital teknik inom 20 år, enligt Stiftelsen för strategisk forskning. Det är ungefär 2,5 miljoner jobb som beräknas påverkas.

– Det är ett faktum att många traditionella jobb är på väg att försvinna. Bland annat kommer robotar och maskiner att inom kort ge oss 100% korrekta bokföringstjänster och tågresor som är garanterat fria från olyckor, orsakade av den mänskliga faktorn. Istället införs nya meningsfulla yrken som förbättrar vår livskvalitet, säger Sofia Gerstenfeld.

Undersökningen är framtagen med svar från runt 1 000 respondenter från 18 års ålder.