Fler än 10 miljoner

Publicerad
2017-01-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Den 20e januari är en historisk dag för Sverige. Vi har nu för första gången passerat milstolpen 10 miljoner folkbokförda personer. Befolkningsmängden har de senaste åren skenat uppåt, anledningen är att fler föds än dör och fler invandrar än utvandrar. Invandringsöverskottet står för 75% och födelseöverskottet står för den sista fjärdedelen.

Befolkningsstatistik har förts i 268 år av Statistiska Central Byrån och föregångaren Tabellverket. Studerar man tiden det tagit att passera varje miljon kan man anmärka att det tagit långtid, men det går bara fortare och fortare nu. Det tog hela 35 år mellan 8 och 9 miljoner invånare, men bara 13 år att växa till den siffran vi fick idag.

– Vem den tionde miljonte invånaren i Sverige är vet vi inte. Det kan vara det nyfödda barnet eller någon som invandrat till Sverige, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Tabellverket genomförde den första befolkningsstatistiken år 1749, då var vi knappt 1,8 miljoner i vårt avlånga land. Fokuserar man mer på statistiken så talar det för att antalet män ökat i snabbare takt än kvinnorna, från 49,5% män kontra 50,5% kvinnor år 2004 tills antalet män blev fler år 2015. 82% av befolkningen är födda i Sverige och 18% är alltså utrikesfödda, med Finland som vanligaste födelseland.

befolkningsprognos_september2016