Årets Äventyrare 2016 – nomineringarna

Publicerad
2017-01-27
Skribent
Redaktionen

På Vildmarksmässan 2017, som pågår mellan 10-12 mars, ska Årets Äventyrare utses. Fyra kvinnliga och fyra manliga äventyrare är nominerade till den ärofyllda utmärkelsen Årets Äventyrare 2016.

Johanna Davidsson
Satte rekord i att bli den snabbaste kvinnan att ta sig till Sydpolen på under 39 dagar. Från Antarktisk kust till Sydpolen åkte hon 227 mil på skidor, sedan tillbaka med kite på 12 dagar. Ett äventyr som gick fortare än väntat då planen var att genomföra resan på 50 dagar.

Helena Olmås
Genomförde sin dröm och vandrade 300 mil genom hela Nya Zeeland, hela resan tog 130 dagar att genomföra. Hon är den första svenska kvinnan att vandra hela sträckan och samlade in pengar till Barncancerfonden under tiden.

Suzanna Holmqvist
Under 100 dagar tog hon sig 200 mil på hästrygg, från Hörby i Skåne upp till Jokkmokk. Det var med hästen Krumelur hela resan fullbordades.

Frida Benedikt
Från Treriksröset i norr till Smygehuk i Söder. Det var den resan Frida genomförde både ensam och tillsammans med andra. Resan gjordes till fots, på cykel, kajak och med flotte.

Robin Trygg
Förste svensk att bestiga Mount Everest, på både nord och sydsidan. Efter att ha fått avbryta expeditionen som skulle genomförts redan 2015 på grund av jordbävningen i Nepal, besteg han äntligen båda sidorna förra året.

Daniel Roxvret
Gröna Bandet genomförde Daniel på rekordsnabba 22 dagar och 22 timmar. Gröna & Vita bandet syftar till att för egen maskin ta sig från Treriksröset i norr till Grövelsjön i söder, med ett hållbarhetstänk i fokus.

Tim Bogdanov
Som först i världen besteg Tim Centralamerikas 10 högsta toppar. Totalt tog äventyret 50 dagar då han både klättrade för egen kraft och cyklat mellan bergen. Han är även förste svensk att ha bestigit Amerikas 11 högsta toppar. 2013 blev han utsedd till Årets Äventyrare, en titel han är nominerad till återigen.

Aron Anderson
Tog sig som förste person i rullstol med en sit-ski till Sydpolen. En resa han genomförde med bravur. Tidigare har Aron utmärkt sig genom att vara den förste personen i rullstol att klättra hela Kebnekaise.

Vildmarksmässan 2017