Skräddaren som vill förändra klädindustrin

Skräddaren som vill förändra klädindustrin

Publicerad
2016-07-14
Skribent
Redaktionen

I Sverige slängs det åtta kilo textilier per person och år, samtidigt som returer på kläder köpta på Internet är uppemot 40%.

Det är något nätskräddaren Tailor Store vill förändra på ett globalt plan.

– Vi erbjuder ett mer ansvarsfullt shoppingalternativ och etablerar oss därför just nu på stora marknader som USA, där vi kan göra skillnad snabbt, säger Jan Höjman, VD på Tailor Store.

När vi slänger åtta kilo kläder har det gått åt precis lika många kilo kemikalier och 29 000 liter vatten, som bidragit till att torrlägga delar av världen. Det tillsammans med de i dag höga returerna på kläder, som är köpta på nätet påverkar miljön negativt. På Tailor Store menar man, att passformen är en stor bov i dramat.

– För fler än hälften av svenskarna är det ett återkommande problem, att kläderna sitter illa. Samtidigt uppger svenskarna att passformen är A och O.
– Därför tror vi, att dålig passform bidrar till att vi i dag returnerar och slänger kläder i en så hög utsträckning, säger Jan Höjman.

Tailor Stores lösning på problemet är att sälja välklätt mode på nätet, designat av kunderna och skräddarsytt efter deras mått. Genom det hoppas företaget, att kunderna använder kläderna i högre utsträckning och därmed påverkar miljön mindre.

– Det är bara 5% av våra kunder, som returnerar sina plagg. Jämför vi med andra e-handlare tycker jag, att siffran bevisar att skräddarsydda kläder på Internet inte bara är rätt rent klimatmässigt utan också affärsmässigt.
– För klimatets skull hoppas jag att fler tar efter vår idé, säger Jan Höjman.

Företaget grundades 2003 och har utvecklat sin teknik sedan dess. De senaste tre åren har de haft över 80 000 unika kunder i 117 länder. För att bidra till att färre kläder slängs och returneras är strategin, att fortsätta den geografiska expansionen och satsa ännu mer på stora marknader som USA.
SM316 Skräddaren som vill förändra klädindustrin fdafb75a-11e3-484f-879c-c189ef92eeed