Betala med kontaktlöst armband

Publicerad
2016-07-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

I samband med Eurovision Song Contest lanserade Visa ett armband med inbyggd NFC-teknik, som gör att man kan betala kontaktlöst.

I ett pressmeddelande skriver företaget, att kontaktlösa betalningar är på frammarsch i Europa.

I Sverige vill man skapa uppmärksamhet kring kontaktlösa betalningar genom att lansera ett kontaktlöst betalarmband, som ges ut i limiterad upplaga i samband med Eurovision Song Contest som gick av stapeln i Stockholm i maj. Då kunde besökare handla med Visas blipparmband, bl a i Eurovision Village i Kungsträdgården i Stockholm och på arenorna Globen och Tele2 samt hos handlare som accepterar kontaktlösa betalningar.

Förbetalt
Blipparmbandet är ett sk förbetalt betalmedel, vilket innebär att konsumenten laddar sitt armband med en valfri summa från sitt bank- eller kreditkort före användning. Förutom inbyggd NFC-teknik, så kom armbandet med olika erbjudanden och möjligheten att få gå före i utvalda köer under Eurovision.
Blipparmbanden har samma NFC-teknologi som andra betalmedel från Visa och fungerar på samma sätt som vanliga kontaktlösa kort. De är giltiga till och med 31 oktober 2016 och går att betala med även efter Eurovision Song Contest vid alla kortterminaler som tar kontaktlösa kort.

Populärt i Europa
Den kontaktlösa tekniken har snabbt blivit populär och under 2015 skedde 1,7 miljarder kontaktlösa transaktioner bara i Europa. Under året mellan oktober 2014 och september 2015 gjordes europeiska köp till ett värde av 21,4 miljarder euro med kontaktlösa Visakort, med en genomsnittlig summa på 13,62 euro per köp.

Idag finns det 152 miljoner kontaktlösa Visakort i Europa. Med erfarenhet från andra marknader är det tydligt att många uppskattar enkelheten och snabbheten med kontaktlösa betalningar.

Med Visas blipparmband betalar man i tre enkla steg:
• Titta efter symbolen som visar att terminalen godtar kontaktlösa betalningar
• Blippa sedan blipparmbandet mot symbolen på terminalen
• När du hör pipet eller ser bekräftelsen på skärmen är köpet klart

I Europa är mer än en fjärdedel av alla Visakort kontaktlösa och det finns idag över 152 miljoner kort och 3 miljoner terminaler, som accepterar kontaktlösa betalningar.
I Sverige väntas en markant ökning av kontaktlösa betalningar under 2016, då de flesta banker börjar ge ut kontaktlösa kort. Nu börjar också fler handlare acceptera kontaktlösa betalningar.
SM416 Betala med kontaktlöst armband VISA_BETALARMBAND