Sol ute, sol inne …

Publicerad
2016-05-20
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Idag är en av de första vårdagarna. Solen lyser från en klarblå himmel, som kantas av ett fåtal små ulliga cirrusmoln.

Den digitala utomhustemperaturmätaren har knökat sig upp från futtiga 2-3 plusgrader till att passerat 11-strecket med ambitionen att komma förbi både 12:an och helst också olyckstalet.
Det gamla ordspråket säger; Sol ute, sol inne. Sol i hjärtat, sol i sinne. Med andra ord finns det all anledning att känna sig positiv och optimistisk; det kommer en vår i år igen.

Fast även solen har fläckar, har vi fått lära oss och det är inte guld allt som glimmar, heter det. De politiska oroshärdarna ute i världen tycks bara bli fler och terrorn kryper allt närmare det svenska folkhemmet. Det känns lite olustigt.

På hemmafronten briserar Panamadokumenten och avslöjar att det också finns svenskar bland alla de som gömt sina miljoner i ett skatteparadis med hjälp av en schweizisk advokatbyrå. Premiärministern på Island tvingas avgå och hans kollega på 10 Downing Street har det svettigt värre.
Även på den inhemska politiska arenan har inte diskussionerna, debatterna eller dialogerna vuxit till sig, utan håller fortsatt envist en sandlådenivå och dessvärre verkar det inte finns någon bättring i sikte på ett bra tag. Det är långt till september 2018, när vi har nästa val. Frågan är om vi då kommer att ha bättre eller sämre kandidater att välja bland till våra politiska förtroendeposter. Förresten; politiska förtroendeposter … det låter lite magstarkt i tider, när vallöften bryts på löpande band, nyheter om politiker som skor sig på skattebetalarnas bekostnad duggar tätt.

Finns det då ingenting som kan matcha våren; solen, värmen och den blå himmeln? Självklart finns det också ljusglimtar. I det här numret kan du läsa om åtskilliga företag, som går bra, satsar friskt och expandera samt om nya produkter och tjänster, och om framgångsrikt hållbarhetsarbete och sunda miljösatsningar.

Expansiv finans- och penningpolitik stimulerar efterfrågan, som växer på bred front även 2016. Detta innebär, att sysselsättningen fortsätter att utvecklas starkt och att arbetslösheten sjunker. Sverige går därmed in i en högkonjunktur. Inflationen förblir samtidigt låg och inflationsmålet nås först 2018. Det visar Konjunkturinstitutets senaste prognos och det är en stimulerande, nästan poetiskt vacker läsning.

De senaste årens starka utveckling i Sverige är delvis en följd av att den globala ekonomin återhämtar sig efter finanskrisen. Dessutom har penningpolitiken varit
expansiv och stimulerat inhemsk efterfrågan.
Lågräntepolitiken har även bidragit till att hålla nere värdet på kronan, vilket gynnat exportnäringen. Arbetsmarknaden fortsätter att förstärkas. Under 2016 och 2017 ökar sysselsättningen med 140 000 personer.

Så upp med mungiporna, vänd ansiktet mot solen, blunda och njut. Det går definitivt åt rätt håll och igår vann Hammarby IF, allas vårt Bajen, med 5-1 över Helsingborgs IF. Kan det bli bättre än så … inte för mig i alla fall. Nu har man både sol i hjärtat och sol i sinne.

IMG_4691
Lars Knapasjö
Chefred/ansvarig utgivare