Bra kassar för miljön

Publicerad
2016-05-11
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Miljö

I Sverige använder vi i dag ca 1,3 miljarder plastkassar och över 57 miljoner papperskassar varje år. Hälften av plastkassarna kommer från dagligvaruhandeln och hälften från övrig detaljhandel.

Ser man på EU i stort används varje år 140 miljarder plastkassar. EU-kommissionen har beslutat att användandet ska minskas kraftigt. Till högst 90 plastkassar per person och år till 2019 och högst 40 stycken år 2025. I Sverige använder vi i dag 140 plastkassar per person. Från 2019 vill EU-kommissionen heller inte att handeln ska få ge bort plastkassar gratis.
Naturvårdsverket har fått i uppdrag att ta fram förslag till hur Sverige ska genomföra EU-direktivet. De ska vara klara under våren.

Den bästa kassen är den som inte är gjord
Den vanliga plastkassen i livsmedelsbutiken är gjord av sockerrör eller återvunnen plast, och är inte så miljöskadlig som man kan tro. Särskilt inte om man använder den fler gånger, och till slut ser till att den återvinns eller förbränns.

Konsumentföreningen Stockholm har i en rapport jämfört den vanliga plastkassen med de olika typer av flergångskassar som blir allt vanligare. Exempelvis måste en bomullskasse användas 130-400 gånger, för att komma ner i samma miljöpåverkan som sockerrörskassen. För non-woven polypropen, woven polypropen eller återvunnen polyester handlar det om 10-50 gånger.

Tre tips till konsumenterna
• Skaffa dig en liten hopvikbar kasse i återvunnen polyester att ha i fickan eller handväskan.
• Återanvänd dina kassar så mycket du kan; i synnerhet bomullskassen.
• Se till att alla dina kassar går till återvinning eller förbränning.

Fyra tips till handeln
• Se över utbudet av kassar och välj kassar med låg miljöpåverkan.
• Ta ordentligt betalt för kassarna.
• Skänk överskottet från försäljningen av kassar till miljö- eller välgörenhetsprojekt.
• Ta in i sortimentet hopvikbara kassar i återvunnen polyester, som är tänkta att användas många gånger.