Låtom oss fröjdas i ungdomens vår

Publicerad
2015-05-06
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Studentsången är en sång med text av diktaren och läkaren Herman Sätherberg och musik av Prins Gustaf av Sverige och Norge. Den är komponerad för manskör och sjöngs för första gången på en vårkonsert den 18 mars 1852. De inledande raderna lyder;
Sjungom studentens lyckliga dag, Låtom oss fröjdas i ungdomens vår …

Jag tycker, att det låter som en elegant början på ett ledarstick, som tar sikte på förnyelse och föryngring. För det talas det mycket om; vi måste få till ett generationsskifte; i ägandet av företagen, inom företagsledning och management, inom marknadsföring och marknadsexponering, från det analoga till det digitala i informations- och IT-teknik.

Generationsskifte har snart blivit ett lika vanligt förekommande ord i näringslivet som miljöhänsyn, jämställdhet och CSR. Fast det är lätt att säga; tulipanaros, som min gamla mormor sa. Mycket snack och liten verkstad skulle andra säga. Jag säger; en vision som måste gå från en hägring till verklighet. I morgon är en annan dag, i morgon kommer kraven att vara annorlunda och förutsättningarna helt olika dagens.

I Sveriges riksdag minskar antalet kvinnor, samtidigt som antalet unga ledamöter ökar. Ändå är just unga och äldre underrepresenterade och det oavsett vilken politisk nivå vi talar om.
Även i affärsvärlden kan vi konstatera, att antalet kvinnliga börs-VD:ar minskar och nu är det bara 12 av 254 börsnoterade bolag, som har en kvinnlig VD; trots att vi har pratat genusperspektiv på företagsledningsnivå i åratal.
För ca 40 år sedan var den genomsnittliga anställningstiden för en börs-VD omkring 18 år och enligt uppgiften är motsvarande anställningstid idag ca 3 år; vad betyder det för långsiktighet och strategiskt agerande; bra eller dåligt?

Delar av fackföreningsrörelsen tog för ett par år sedan ett beslut om att minst 30% av deras olika styrelser skulle bestå av ledamöter som var under 35 år. Kvotering eller inte kvotering, men ska vi kunna hålla jämna steg med den globala utvecklingen måste vi också vara på hugget och se till att formatera det absolut bästa topplaget oaktat vilken styrelse, ledningsfunktion eller organisation det gäller.

Ge utrymme för unga, oprövade krafter, som vill, har ambitionen att lära och skapa; låt dem få ta del av den kompetens och erfarenhet som finns inom företaget och ge dem möjlighet att få utvecklas och växa. Självklart kommer de att göra ett antal fel och misslyckas några gånger; vem gjorde inte det under sin karriär?
Faktum är att själva misslyckandet kan vara en av de viktigaste erfarenheter som man kan göra. Det är bättre att försöka och misslyckas, än att aldrig ens våga pröva.

Nu dröjer det inte många veckor, innan vi får se att gator och torg kryllar av unga, förhoppningsfulla gymnasister med bakåtvända vita mössor, som bara väntar på att få rusa ut som studenter och glatt skrålande; Sjungom studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår ….

Då är det dags att tänka till; vad kan jag göra för att bidra till föryngring och förnyelse i mitt företag, i min omgivning, i samhället i stort. För visst var det allt bäst förr … då man var ung.

IMG_4691

Lars Knapasjö
chefred/ansvarig utgivare