Kycklingen går om korven på grillen

Publicerad
2015-05-25
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

I en undersökning, genomförd av YouGov på uppdrag av Kronfågel, är det tydligt att allt fler ser fördelarna med det vita köttet. Andelen svenskar som helst väljer kyckling på grillen har ökat från 28% 2014 till 35% i år.

Att svenskarna älskar att grilla är ingen nyhet och precis som förra året uppger hälften av de tillfrågade, att de grillar minst en gång i veckan under sommarhalvåret. Hela 95% grillar någon gång under sommarhalvåret.
Fläskkött är fortsatt grillfavoriten, men kyckling har ökat i popularitet och gått om korven och är nu det tredje mest populära valet efter tvåan nötkött, när svenskarna väljer vad de helst vill grilla.

Gott och hälsosamt
Anledningarna till att man väljer kyckling på grillen är att det smakar gott (37%), är enkelt att tillaga (25%) och att det vita kycklingköttet är hälsosamt (23%).

– Kycklingfilé är det överlägset mest populära att grilla (67%) följt av 13% som väljer lårkycklingfilé. Bara 6% väljer att grilla hel kyckling.
– På Kronfågel vill vi verkligen slå ett slag för helgrillad kyckling, då det både är festligt och supergott. I år ska vi därför lära svenskarna att grilla rotisseri-kyckling, säger Jenny Fridh, kommunikationschef på Kronfågel AB.

Årets grill-snackis spås bli rotisseri, en hel kyckling som träs på ett spett och sakta får rotera över glöden. Undersökningen visar att 58% har hört talas om tillagningssättet, men endast 13% har testat att göra det själva hemma.

Den mest eftertraktade festen
Det svenska rotisseri-sällskapet, Chaîne des Rôtisseurs, har sina anor från 1400-talet och matintresserade medlemmar träffas fortfarande regelbundet för att äta gott och diskutera trender och nyheter.

– I år kommer det att handla extra mycket om rotisseri, säger Carl Wachtmeister, ordförande för Chaîne des Rôtisseurs.
– Genom att rotisseri-grilla blir kycklingen enormt saftig och god.

Svenskarnas kärlek till grillen märks också, när de ska välja, vilken fest de mest ser fram emot i sommar. Grillfesten är vinnare med 28%, följt av midsommarfesten med 25% och födelsedagsfesten med 11%.

SM315 Kycklingen går om korven på grillen bf0fe504f5d1d4f6_org