Personliga skidor med Epson

Publicerad
2015-02-24
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

När skidentusiasten Endre Hals gick på arkitektur- och designhögskolan i Oslo, slogs han av tanken, att det är synd att norsk skidproduktion nästan har dött ut. Han fick en idé; att starta en fabrik för tillverkning av skidor i Norge, där kunderna kan skräddarsy sina skidor genom personligt utformad design och form.

Skidproduktion på gård från 1814
Efter det att Endre Hals tagit sin examen som industridesigner 2004, köpte han och hans partner en gård i skidorten Oppdal. Gården från 1814 förvandlades snabbt till en skidfabrik och skidmärket PROG grundades.

De första sex åren ägnades åt omfattande research, tester och analyser. Nu tillverkar Endre Hals skräddarsydda skidor i absolut toppkvalitet åt friåkare världen över. Han är den enda i Norge, som producerar alpina skidor och han är den enda i världen, som skapar skräddarsydda skidor från grunden. Alla skidor anpassas till kundernas önskemål om egenskaper och kunderna kan själva påverka designen på skidorna.

PROG är idag ett skidmärke, som har fått världsomfattande erkännande för både kvalitet och design. Endre Hals har mottagit Stiftelsen Norsk Forms prestigefyllda pris för unga designers och nämns ofta i både nationella och internationella medier. Antalet kunder ökar stadigt.
För att tillfredställa en växande marknad lanserar han nu ett nytt skidmärke; EVI Ski, som kommer att produceras mer effektivt och i större antal med fokus på att bli en mer konsumentinriktad produkt utan att tumma på kvaliteten.

Epson spelar en nyckelroll
En viktig del av affärsidén är att kunderna själva ska få välja design på sina skidor. Utmaningen har varit de kostnader som detta innebär, t ex genom att outsourca den grafiska biten till en extern leverantör. Efter mycket research och förslag på olika alternativ fick Endre Hals höra talas om Epsons färgsublimeringsskrivare Epson SureColor SC-F6000, som har möjlighet att skriva på en mängd olika media.
Valet blev därför i slutänden att ta hand om designprocessen på egen hand. Den digitala 44-tums färgsublimeringsskrivaren har en mängd olika användningsområden och spelar en nyckelroll för märket EVI Ski.

– Med Epson SureColor SC-F6000 kan vi skapa anpassad grafik av toppkvalitet relativt billigt. Färgsublimering har många fördelar och möjligheter.
– Exempelvis kan vi göra solida grafiska tryck, eller halvtransparenta tryck, så att det fantastiska hantverket i de slöjdade skidorna samtidigt syns. Färgerna som Epson-skrivaren producerar är mycket imponerande, säger Endre Hals.

Epson SureColor SC-F6000 är en robust rullmatad CMYK-skrivare, som hanterar alla vanliga överföringspapper för färgsublimering. Det innebär många olika användningsområden och skrivaren öppnar upp för nya affärsmöjligheter. Det är EVI Ski ett bra exempel på.
Andra exempel inkluderar anpassad marknadsföring, dekor till elektroniska enheter, textilier och banderoller. Skrivaren är lätt att använda och kan hanteras av en person på egen hand.

Bild på skidorna
Kundernas grafiska önskemål har varit många och varierade under de senaste åren. En kanadensisk kund har fått en bild av sin flickvän på sina skidor.
En schweizisk skidåkare med ett särskilt intresse för heliskiing beställde ett par skidor med ett grafiskt tryck av snöflingor som utgjordes av tusentals små helikoptrar.
En norsk kund med ett intresse för black metal-musik fick bilden av familjens gård samt favoritbandets logotype på sina skidor.

Personliga skidor med Epson SureColor SC-F6000