SureColor SC-F2000 gör succé i Odense kommun

Publicerad
2014-10-15
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Print & mer

I Odense kommun finns ett workshopprojekt som kallas Kulturmaskinen. Där erbjuds medborgare att skriva ut egendesignade T-shirts och inbjudningar och på så sätt leka med grafisk design som en hobby.

– Vår medborgarverkstad är till för alla. Unga såväl som gamla. Vi finns där som mentorer och medhjälpare; medborgarna har helt fria händer. Utrustningen måste leva upp till en viss användarvänlighet och kvalitet, säger Ann Larsen, som leder workshopen.

På Kulturmaskinen är det viktigt att medborgarna känner att de kan experimentera med grafiska detaljer, för att de ska känna sig nöjda med den produkt som de arbetar med – oavsett om det gäller födelsedagsinbjudningar, roliga T-shirts eller sängkläder. Det innebär att maskinerna måste vara moderna och enkla att använda.

– Vi hade tidigare en föråldrad maskinpark. Tekniken krävde att man först skulle skriva ut ett grafiskt tryck och sedan överföra det till tyget. Det gav en hel del utmaningar vad gäller t ex användarvänlighet och hållbarhet, förklarar Ann Larsen.

Därför sökte man en skrivare som kan skriva ut direkt på tyger och textilier. Valet föll på Epsons textilskrivare SureColor SC-F2000, som är den första DTG-skrivaren, vilket innebär att det är den första skrivaren som skriver ut direkt på tyget. Den har en hög utskriftshastighet och kan trycka en T-shirt på 27 sekunder.

Det kostar 25 kronor per timme att använda utrustningen, men max 50 kronor per dag – 50 kronor för en T-shirt och ca 50 kronor för trycket. Så det är relativt billigt att designa en egen T-shirt om man nu skulle vara intresserad av att prova grafisk design.

SM614 SURECOLOR SC-F2000