16-åringen gjorde plast av bananskal

Publicerad
2014-10-08
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Elif Bilgin, som kommer från Turkiet, vann American Science Action Award 2013 på Googles Science Fair, för sitt projekt att göra plast av bananskal. Hon arbetade med projektet under två år. Syftet med projektet var att framställa ett miljövanligt material, som vid en framtida användning skulle kunna minska utsläppen i hennes hemstad Istanbul, Turkiet.

Eftersom bananskal, i likhet med potatis, innehåller en mängd stärkelse var hennes mål att bryta ner skalen till stärkelse och därefter skapa en fungerande plastkvalitet.
I sina försök till att framställa plasten av banan använde hon sig av ekologiska bananer. Skalen malde hon ner i en metallsulfidlösning, i vilken skalen kokades och gjordes till en puré. Resultatet blev en plast, som man kan använda till kabelisolering, kosmetiska proteser mm.

– Det bästa med projektet var när jag såg de första fruktbara resultaten, säger Elif i en intervju.

SM614 16-åringen gjorde plast av bananskal
SM614 16 åring gjorde plast av bannanskal