Nu firar QR-koden 20 år

Publicerad
2014-09-22
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Print & mer

Kärt barn har många namn; 2D-koden, Datamatrix eller QR-koden eller vad man nu vill kalla den lilla fyrkantiga rutan, som ser ut som en labyrint i miniatyr. Hur som helst firar den i år hela 20 år.
Den första tvådimensionella koden utvecklades av det japanska företaget Denso 1994. Sitt riktiga uppsving har den fått först på senare år i samband med att det blivit möjligt att avläsa koden med mobiltelefonens kamera. Statistik från Google visar att sökning eller scanning efter QR-koder ökade kraftigt från slutet av 2009 till 2012.

QR-koden är ett alternativ till streckkoden och har den fördelen, att den kan innehålla betydligt mer information. En annan fördel med QR-koden är att den kan läsas även om en del, upp till 20%, är skadad eller saknas. Dessutom är kontrastkravet för QR-koden lägre än en streckkod, vilket kan vara en fördel i situationer där koden appliceras direkt på metall eller liknande ytor.

QR-koder används idag flitigt för att länka till informationssidor på Internet genom möjligheten för alla, som har en smartphone, att kostnadsfritt ladda ner en avläsningsapp och avläsa QR-koder.

SM614 Nu firar QR-koden 20 år