Bilderbokens renässans

Publicerad
2014-06-02
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Övrigt

Det har aldrig skapats så många spännande bilderböcker i Norden som just nu. En hel generation bilderboksskapare står i full blom och en ny är på väg på bred front med buller och bång!

I höstas lanserades boken; En fanfar för bilderboken på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, med texter av en handfull nordiska bilderboksaktörer, som på olika teoretiska och personliga sätt försöker bidra till att kvalificera samtalet kring bilderboken som konstart, medium och skönlitteratur.

I ett brett samarbete tar man nu nästa steg för att fördjupa bilderbokskompetensen hos läsare, kritiker, förlagsredaktörer och bilderboksmakare. Flertalet av bokens författare och en rad föreläsare från Konstfack presenterad tillsammans med inbjudna gäster nya tankar och perspektiv på bilderboksmediet och dess utveckling på ett heldagsseminarium i mitten av mars.

Varför är bilderboken värd en seminariedag?
Ulla Rhedin, bilderboksforskare och medförfattare till En fanfar för bilderboken svarar;

– För att bilderboken är värd att firas, aktas och medvetandegöras. För att många nordiska bilderböcker hör till de intressantaste i världen. För att det är viktigt att skärpa alla sinnen och verktyg när man arbetar med bilderböcker.

Seminariedagen avslutas med vernissage för en bilderboksutställning med verk av framtida debutanter.

Dagen var ett samarrangemang mellan Konstfack och Nordiska Akvarellmuseet med stöd av Alfabeta Bokförlag, Svenska Tecknare, HDK, Nationalmuseum, Svenska barnboksinstitutet och Kultur i Väst.

SM314 Fanfar för bilderboken 9fe2b014996fdd69_org
SM314 Sida 23  Bilderbokens renässans