75-årsjubileum för xerografin

Publicerad
2014-01-13
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Den 22 oktober 1938, för 75 år sedan, gjordes den första xerografiska kopian av Chester Carlson i New York. Uppfinningen skulle så småningom leda till starten av Xerox och födelsen av en hel bransch. På en glasskiva i kraftig handstil kunde man läsa dagens datum och plats: 10-22-38 Astoria. Kopian kanske var något otydlig, ändock var det världens första xerografiska kopia.

Än idag är Chester Carlsons xerografiska process kärnan i de flesta kontorsskrivare och kopiatorer runt om i världen, och så även för Xerox. Självklart har Xerox förändrats sedan dess, men de grundläggande principerna har förblivit desamma.

– I stunder som den här blickar många företag tillbaka, och det gör vi också, men bara för ett ögonblick. Vårt fokus för firandet blir istället framtiden och hur Xerox kommer att fortsätta att förenkla hur arbete utförs. Därför kallar vi jubileumsåret; The Next 75, säger Ursula Burns, Xerox CEO och styrelseordförande.

För att hedra Carlsons nyfikna sinne och hans fantastiska uppfinning kommer Xerox att hylla innovationen och dess roll i företagets historia och framtid genom en rad interna och externa aktiviteter.

– Det är fantastiskt hur stark en vision kan vara. Vi har fortfarande huvudsyftet att förenkla och förbättra det dagliga arbetet för våra kunder. Under det kommande året kommer Xerox medarbetare engageras i en rad olika aktiviteter som firar och förutspår framtiden via företagets intranät, webchattar och sociala medier, säger Arnaud Linquette, VD på Xerox Sverige.

Chester Carlson var en serieuppfinnare som även var utbildad fysiker och advokat. Han fyllde sina anteckningsböcker med uppfinningar av många olika slag, bl a en roterande reklamskylt, en regnkappa med rännor och en skoputsmaskin. Carlsons vision vid tidpunkten för hans Astoria-experiment var; att göra kontorsanställda lite mer produktiva och kontorsarbete lite enklare och mindre tråkigt, som han uttryckte det.

SM813 75-årsjubileum för xerografin 8f59aa741f1ebda0_org