SBPR hos regeringen

SBPR hos regeringen

Publicerad
2013-12-10
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Produktmedia

Regeringen, representerad av justitieminister Beatrice Ask och representanter för Finansdepartementet och Utrikesdepartementet, hade bjudit in de personer, som arbetade med den nya mutlagstiftningen och den Näringslivskod som gäller från 2012 till ett arbetsmöte.

Beatrice Ask berättade, att detta var första gången näringslivet har fått vara med och skriva en lag som avser deras egen verksamhet. Det var IMM (Institutet mot Mutor) som fick i uppdrag att bilda den grupp, som sedan tog fram förslaget att göra en etisk kod, som alla skulle rätta sig efter och att den skulle bli ett rättesnöre för näringslivet och ett instrument för domstolarna.

Poängen med denna lösning är att man kan vara mycket mera detaljerad i en kod än man kan vara i en lagtext. Något som gillas av åklagarna; det behöver inte bli så mycket tolkningar.
Näringslivskoden är alla bokföringspliktiga i Sverige skyldiga att följa. Koden förutsätter dock att alla branscher tar fram en egen branschkod, som ska bygga på N-koden.

Det visade sig att det var SBPR, som var först i Sverige med att göra läxan. Vi var klara med Etiska regler för profilbranschen på försommaren 2013 och var därmed först ut med att ha klarat uppdraget, vilket Beatrice Ask också framhöll.

Kjell Harbom
ordförande
SBPR