Risker med undermålig LED-belysning

Publicerad
2013-12-02
Skribent
Eric Windahl

Mer än 70 undermåliga eller till och med olagliga LED-produkter har återkallats sedan de traditionella glödlamporna började fasas ut till förmån för mer hållbara lysdioder (LED) i EU-länderna för fyra år sedan. Det visar siffror från Osram.

Dessa produkter, varav många är undermåliga importer, inkluderar allt från enskilda LED-lampor till fullskaliga belysningslösningar för industriell, yrkesmässig och privat användning. De har stoppats av EU-kommissionen som en försiktighetsåtgärd för att skydda köpare från potentiella risker som elektriska stötar, brännskador eller brand. Elsäkerhetsverket i Sverige har stoppat både dessa och ett antal andra produkter, bl a ett flertal produkter med för höga störvärden som kan påverka t ex kommunikationsutrustning av olika slag.

Svårt för kund
Osram arbetar för att hjälpa företag att investera i trygga och säkra LED-belysningsprodukter som uppfyller deras behov inom budget utan att göra avkall på vare sig kvalitet eller effektivitet.

– LED-produkterna har förändrat hela belysningsbranschen. Bra LED-produkter av hög kvalitet är upp till 90% mer energieffektiva och ger en lägre total ägandekostnad. Det kan dock vara svårt för kunder att veta om den produkt de köper uppfyller allt som står på innehållsbeskrivningen. EU:s lista över undermåliga produkter är deprimerande läsning, säger René Lindholm, teknisk chef på Osram.

– Vi har därför tagit fram ett antal riktlinjer som vi tror kommer att hjälpa kunder att hitta rätt bland utbudet på marknaden och hitta en lösning som de kan lita på, avslutar René Lindholm.

Några råd till köpare
Välj produkter med livslängdsgarantier och kontrollera vilken IP-klass som anges på produkten angående avsedd användning. Detta är särskilt viktigt där produkten är avsedd för utomhusbruk eller där skydd mot väder eller vatten krävs.

Kontrollera CE-märkningen, men var medveten om att även den ibland används i bedrägligt syfte. Vissa undermåliga produkter bär ett märke som ser ut ungefär som den korrekta CE-märkningen, men betyder China Export och inte det officiella; Conformité Européenne.

I Sverige finns tre instanser som ansvarar för att förordningar kring ekodesignade belysningsprodukter uppfylls av alla aktörer på marknaden.
Energimyndigheten som granskar prestanda och märkning, Kemikalieinspektionen som kontrollerar att förbjudna ämnen inte förekommer i produkterna och Elsäkerhetsverket som ansvarar för produktsäkerheten.
De kända tillverkarna har genom Belysningsbranschen startat LED-gruppen som bl a sätter upp minimikrav gällande kvalitet och prestanda.

Osram; Börse; Frankfurt am main;