Regeringen lyssnade på Svensk Handel

Publicerad
2013-12-10
Skribent
Eric Windahl

Svensk Handel välkomnar näringsminister Annie Lööfs besked om att förenkla reglerna för importerande företag och om att slopa en proposition om månadsuppgiftsinlämnande. Organisationen har tidigare påpekat problematiken med regelkrånglet för småföretagare och välkomnade utredningsförslaget att redovisning och betalning av mervärdesskatt för momsregistrerade importörer flyttas från Tullverket till Skatteverket.

I regeringens höstbudget slås nu fast att från den 1 januari 2015 kommer ingående och utgående moms att redovisas i samma deklaration.

I dag betalar importörer in mervärdesskatt till Tullverket som återfås genom att motsvarande summa dras av i skattedeklarationen. Eftersom avdraget görs vid en senare tidpunkt än inbetalningen av skatten förlorar företagen pengar under tiden.

– Svensk Handel är glada över att regeringen tydligen bestämt sig för att förenkla momshanteringen för företag som handlar med utlandet.
– Därmed minskar administrationen och företagens slipper ligga ute med pengar i onödan, säger Joachim Glassell, ansvarig för transport-, logistik- och tullfrågor på Svensk Handel.

Sm713 Annie Lööf