Unik förpackning tog pris

Publicerad
2013-11-04
Skribent
Eric Windahl

Svenska designbyrån Tomorrow Machine har i San Francisco mottagit The Dieline Sustainable Packaging Award 2013 för den expanderande och självöppnande Sustainable Expanding Bowl. Förpackningen har väckt stort intresse över hela världen.

Den från början kompakta förpackningen växer i takt med att varmt vatten tillsätts och slutligen öppna sig redo för måltiden. Den sinnrika konstruktionen har formgetts av designduon Anna Glansén och Hanna Billqvist i Tomorrow Machine, i ett unikt samarbete med materialforskare vid Innventia.

Utgångspunkten för formgivarna var de inneboende funktionerna hos materialet, en kartong med aktiva egenskaper som gör att materialet reagerar på värme och fukt. Tack vare den expanderande funktionen kan förpackningens storlek minimeras och man slipper transportera luft i förpackningen.

Dieline Package Design Awards är en världsomfattande tävling som uteslutande ägnas åt konsten att designa konsumentförpackningar. Utmärkelsen lanserades 2009 i syfte att öka medvetenheten om vikten av väldesignade förpackningar. Pristagarna i de 13 olika kategorier, har utsetts av en högt ansedd panel av 10 branschexperter från hela världen, och grundar sig på kreativitet, säljbarhet och innovation.

Expanding,3