Uppåt för modehandeln

Publicerad
2013-08-22
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Ekonomi

Trots att både sko- och klädhandeln hade höga tillväxtsiffror i maj förra året lyckades man ändå överträffa försäljningen under förra månaden. Jämfört med maj förra året ökade skoförsäljningen med 1,4%. Motsvarande siffra för klädhandeln var 2,7%, allt enligt Stilindex från Svensk Handel Stil.

Hittills i år, januari–maj, har både försäljningen av kläder och skor minskat. Nedgången är –1,0% respektive –4,3%, jämfört med motsvarande period förra året.

Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström blickar mot en ljus junimånad. Han nämner flera faktorer som kan bidra till ökad konsumtion och som talar till modebranschens fördel. En av dem är klämdagen som inföll efter nationaldagen. Den andra är skatteåterbäringen i juni.

– Klämdagar brukar vara konsumtionsdrivande, och skatteåterbäringen hjälper upp konsumtionen under den här månaden varför vi kan se ökningar även för modehandeln, säger han.

modehandeln