Inspirerande kalender

Publicerad
2013-08-05
Skribent
Eric Windahl
Ämnen
Print & mer

När Agfa Graphics skapar en kalender är det inte vilken kalender som helst. Man har återgått till en nästan bortglömd tradition som visar toppmodernt tryck i en vacker design. Tanken var att skapa en kalender som utstrålar Power of Print. Enligt Agfa Graphics kommer print att fortsätta att inta en framträdande position i kommunikationsmixen många år framöver.

Print inspires print. Day after day.
Namnet på kalendern är Print inspires print. Day after day och bygger på det häfte som företaget tog fram inför Drupa 2012, med temat hållbarhet. Hållbart företagande är en fråga av stor betydelse i tryckeribranschen.
Bilderna i kalendern är alla tagna av anställda på Agfa Graphics världen över. Mer än 180 bilder från hela världen skickades in med enda kravet att de skulle passa in i temat Hållbar utveckling. Fotograferna ombads även att lägga till information om sin bild och hur de förhåller sig till temat.

Klassiska trycktekniker
Man använde sig av ett urval av olika prepress- och trycktekniker vid tillverkningen av kalendern, all Offset print gjordes med Energy Elite Pro termiska tryckplåtar på en Avalon sättplatta med Apogee programvara, Sublima screening och InkSave programvara. Vissa sidor trycktes med M-Press storformatsskrivare på Synaps papper.
Varje sida i kalendern innehåller en kort förklarande text om de tekniker som används på just den sidan.

Olika förbättringstekniker användes och visar vad man kan göra med tryck idag. Varje sida skrivs ut på ett eget substrat vilket är ganska ovanligt för en kalender.

– Varje sida använder olika separationstekniker eller speciella bläck, såsom metall- eller sandbläck och tar tekniken till sin spets. Det följer inga utskriftsstandarder men det visar kreativitet i produktionskedjan. Kalenderns yta tilltalar också fantasin, med användning av laserskärning, UV-lack eller en japansk vikningsteknik, säger Rudy van Hoey från Mathildestudios som designade kalendern för Agfa Graphics.agfa