Riktiga screentryckare sökes av dito

Publicerad
2013-03-20
Skribent
Josefin Nässlander

1957 klev min pappa Stig, ut på villans balkong i Segeltorp och lade handen över ögonen likt indianhövdingen Sitting Bull, såg i horisonten en billackering och sa till sin finnige tonårsson;
– Ge dig iväg och skaffa dig en försörjning.

Ägaren av billackeringen, Carl Ivar Blom, anställde mig direkt som lärling och sa;
– Om du guckar (anm: underredsbehandlar) bilar i fyra år, så blir du billackerare.

Som alla fyrtiotalister vill jag naturligtvis skryta om min fattiga uppväxt. Lönen var 60 kronor i veckan och jag betalade 80 av dessa för bostad och mat hos föräldrarna. Men, säger vän av ordning, det går ju inte ihop. Mitt svar; Det var tvunget att göra det.

Nåväl, en dag kliver Erik Lewin in på lackeringen som företrädare för färgfabriken Acme. Erik lyckades med konststycket att få mig att skriva på ett avbetalningskontrakt på en bok, Industri och Verkstadslackering var titeln.
I boken fanns ett kapitel som hette Silketryck. Jag trodde, att det var att texta bilar vilket var mycket lönsamt på den tiden. Jag kraschade Bloms bil 1959, fick sparken och sökte jobb hos Mobergs Silkscreen som elev.

Jag jobbade under några år dessutom hos I-son reklam, Skyltar och Märken, Nymans Screentryckeri, Silk-o-Screen och Nässils Ljusskyltar. Jag gillade inte att vara anställd och om jag inte fick sparken, så gick jag bara hem när jag kroknat på dåliga chefer – enligt min personliga bedömning.

1967 startade jag Alladin Skyltservice tillsammans med Raimo Happonen. Vi delade på företaget 1969 och jag startade Molin Reklam, som efter bolagsbildning fick namnet Serigrafen AB.
1990 överlät jag företaget till mina anställda som snabbt gick i konkurs. Jag fortsatte med mitt nya företag Grafiktryckarna AB, som inriktade sig på att trycka serigrafier. 1998 sålde jag företaget och blev kommunalråd i Österåker, jag behövde vila upp mig några år i kommunal tjänst.

Nu undrar du naturligtvis varför du behöver läsa denna verbala smörja; finns det något syfte med historien förutom att berätta om Erik Lewin och nämna några screenföretag i det förgångna?
Jo det gör det faktiskt. Jag startade 1990 föreningen; Den grå rakeln, som bara hade åldrande företagare i branschen som medlemmar. Förutom mig själv som självutnämnd ordförande fanns Torsten Ingemansson från Ison Reklam, Lasse Johannesson från Serigrafiska Ateljén, Anders Jonsson från Joma Reklam, Bröderna Öberg från Serimix, Urban och Elsa Malm från Malm Reklam och många andra.

Vi träffades ibland och drog en rakel dvs drog i oss några järn och talade om tidens förfall och gamla goda tider, när man diskuterade priser och kunder med varandra under största sekretess för att dagen efter kasta sig över telefonen och försöka sno kunderna för varandra.
Hursomhelst så var det en fantastisk bransch som enligt mitt förmenande drog igång ordentligt 1955 och i princip försvann 1995. Det finns några rester kvar i provinserna och några av oss riktiga screentryckare har trotsat thinner, aceton, lacknafta och krävande kunder och fortsatt att vara aktiva på olika områden.
Jag har startat en Facebookgrupp som heter Screentryckarna. Jag vill att du som fortfarande är intresserad av att bryta en rakel i goda tryckares sällskap går in där och deltar i diskussionen om gamla goda tider.

Björn Molin

Björn Molin