Ett 20-årsjubileum med riktig ap-konst

Publicerad
2013-03-14
Skribent
Josefin Nässlander

Reklam Grossen är en välkänd aktör i profilreklambranschen i Sverige med säte i Umeå. Därifrån levererar man reflexer, isskrapor, nyckelringslampor, kabelsnurror, putsdukar, hårdplastglas från Akvila och en rad andra giveaways. Man har eget tryckeri och levererar till hela Sverige samt även till andra delar inom Norden.

Relöam Grossen- apkonst

Deras katalog går under varumärket Givemore och har godkända och certifierade reflexer, läppcerat fri från paraffin och mineraloljor som återfuktar läpparna istället för att torka ut dem.

– Vi har hög kapacitet och lång erfarenhet och erbjuder produkter av högre kvalitet med säkra leveranser, förklarar Robert Holmgren, VD.
– Vi säljer bara godkända sterila plåster, lagliga LED-lampor med betald miljöavgift och puts-
dukar av äkta mikrofiber etc.

– Vårt koncept Great Brands Think Small anspelar på det vanliga reklamuttrycket; Think big, vi på Reklam Grossen vet vikten av att sticka ut och säger därför tvärtom; Think small eller det är små giveaways av hög kvalitet som förstärker och höjer varumärket.

 20-års jubileutm med apkonst - selma och ing-marie
Ing-Marie Persson.

20 år i branschen
Under sitt 20-åriga jubileumsår 2013 kommer Reklam Grossen den 20:e varje månad att lotta ut en litografi målad av schimpansen Santino. På detta sätt stöder man Sweden Chimpanzee Trust samtidigt, som kunderna får chansen att vinna riktig ap-konst.

Schimpanser och orangutanger är fantastiska och människans närmaste släktingar, det märker man inte minst när man får spendera tid med dem.

– Jag kom i kontakt med orangutanger på Borneo för 15 år sedan, först genom Sepilok rehabili-
teringscenter för orangutanger och som backpacker valde jag att stanna några veckor och hjälpa en av eldsjälarna till regnskogens bevarande med att bygga deras webbsida, IT-kille som jag var, berättar Robert Holmgren.
– Under dessa veckor följde jag med på flera expeditioner in i Borneos regnskog och fick bl a chansen att se orangutanger i det vilda, helt fantastiskt. Med regnskogens skövlande inskränks allt mer den yta där orangutanger kan leva i det vilda och detta är mycket tråkigt.

Reklam Grossen valde tidigt att fira sitt 20-årsjubileum inte bara med fest och glitter utan också med att ta chansen att bidra med något mer långsiktigt. Att få chansen att stöda Sweden Chimpanzee Trust i deras arbete sågs som ett privilegium.
santino
Santino.

Santino är en sann konstnär
I Furuviksparken utanför Gävle bor Santino, som är en schimpans på 34 år och som redan som 5-åring visade konstnärliga talanger. Den konstnärliga ådran är dock inte alltid framme, han målar enbart under vintertid, när han måste vara inomhus och enbart när han är på humör. Det blir absolut ingen massproduktion av original tavlor utan varje tavla är unik, allt är på hans villkor. Därför görs även 25 kopior på varje original.

Hans skötare, Ing‐Marie Persson, är den enda människa som är accepterad att vara inne med schimpanserna och hon har varit med Santino ända sedan han kom som femåring ifrån München Zoo. Ing-Marie har mer eller mindre vigt sitt liv åt de stora människoaporna, vilket har uppmärksammat både nationellt som internationellt

Ing‐Marie Person driver Sweden Chimpanzee Trust som är en förening för den utrotningshot-
ade schimpansen. Tanken väcktes när hon märkte att Santino målade så fint, att han kanske kunde göra något för sina släktingar i Afrika. Så allt började för 29 år sedan och Santino har nu bidragit med ca 500 000 kronor till sina artfränder i Afrika, som verkligen behöver varje krona.

I dag målar Santino på ett papper som Ing‐Marie köper i Afrika. Det är gjort av elefant-träck och man kan se akasiafibrerna i det underbara naturpapperet. Papperet ger också människor i Afrika en liten inkomst.

– Santino som konstnär är verkligen en god ambassadör för Sweden Chimpanzee Trusts verksamhet och det var också genom honom som vi fick upp ögonen för dem, säger Robert Holmgren.
– Genom att sprida Santinos tavlor är vi övertygade om att fler kommer få upp ögonen för våra nära släktingar. Deras utsatta situation kommer säkert komma på tal otaliga gånger där dessa tavlor kommer hänga hos de av våra kunder som har turen att vinna på vårt jubileumslotteri.
Robert Holmgren - Reklam Grossen

Robert Holmgren, VD Reklamgrossen.

Fakta
Sweden Chimpanzee Trust är en ideell förening som aktivt stödjer bevarandearbetet av den utrotningshotade schimpansen och Sumatra orangutangen. Föreningen samarbetar med bl a Pan African Sanctuaires som är en förening för alla schimpansreserat i Afrika, Wild Chimpanzee Foundation Elfenbenskusten, schimpansreservatet J.A.C.K. i DRC, schimpans-
reservatet Thimpounga i Sierra Leone och schimpansreservatet CCC i Guinea.

Föreningens uppgifter är att utbilda, informera samt att öka allmänhetens medvetande om schimpansen och orangutangens situation i det vilda, och att med insamlade medel stödja underhåll, forskning och bevarande av arten i dess naturliga habitat.
Alla insamlade medel går oavkortat till bevarandet av våra närmaste släktingar schimpansen.

Föreningens ordförande är Ing-Marie Persson som har 30 års erfarenhet av att jobba med schimpanser i Furuviksparken.