Du ska inte tro det blir …

Publicerad
2013-03-01
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Ledare

Man kan säga vad man vill om fjolåret 2012, men tre saker tror jag de allra flesta är överens om; för det första var det politiskt, ekonomiskt och finansiellt oroligt och stökigt i snart var och vartannat land, för det andra hade vi en stor turbulens och nedgång på de flesta inhemska marknaderna och för det tredje var sommaren den sämsta tänkbara på länge eller rättare sagt den var obefintlig för de flesta av oss.

Det är ju ingen glädjande tillbakablick och många oroar sig nu för morgondagen; hur kommer 2013 att bli? Ska eländet fortsätta? Kommer nedgången att bli än kraftigare? Får vi se fler konkurser, ökad arbetslöshet och fortsatt börsoro?

Börsen förresten – allt fler börjar inse att blankningen och robothandeln förstör börssystemets trovärdighet och legitimitet. Många menar att börsen, som värdemätare på företag och näringsliv, förlorat sin roll och funktionalitet; att det är fel faktorer som påverkar kurserna och att börsen blir ett lotteri.
Åtskilliga menar att valutahandel är ett bättre sätt att förvalta sitt kapital i tider när även råvarubörserna inte liknar vad de en gång var.

Fast jag tror att 2013 kan bli riktigt bra. Den senaste tiden finns det åtskilliga tecken som pekar på det. Under förra året ökade exempelvis Kinas handelsöverskott med drygt 48% och då handlar det om världens näst största ekonomi, som är en viktig motor för fortsatt expansiv världshandel.

Som om inte det var nog, har centralbanken i världens största ekonomi; Federal Reserve FED lovat att de amerikanska styrräntorna ska ligga nära 0% ända till dess att den amerikanska arbetslösheten krympt under 6,5% och det räknar man med kommer att inträffa redan om två år; 2015.

Jag har en tredje indikation på att mina förhoppningar på ett bättre 2013 borde vara berätti-
gade. Det handlar om att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s tror att Eurozonen kan komma ur skuldkrisen redan i år. Man tycker, att Europas ledare lagt grunden för en positiv utveckling och att investerarnas förtroende kommer tillbaka om EUs medlemsstater fortsätter, som hittills under slutet av 2012, att vidta åtgärder för att få sina ekonomier i balans.

Man hör vad man vill höra och ser det man tycker sig se. Det gäller att inte ge upp, inte bli defensiv och inaktiv. Tvärtom måste man ta fasta på de ljusa stunderna i tillvaron och inse att man kan om man vill.
Eller som vi sjunger i Idas sommarvisa; Du ska inte tro det blir sommar ifall inte nån sätter fart, på sommarn och gör lite somrigt, då kommer blommorna snart.

För precis så är det, att nån måste sätta fart på det hela, annars kommer inte blommorna att blomma. Nu kör vi …

Ledaren