Ingen är den andra lik

Publicerad
2012-11-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Varje år lanserar Absolut Vodka en begränsad och unik upplaga av sin välkända flaska, ofta i samarbete med någon berömd konstnär eller designer. Fast i år ser konceptet annorlunda ut. Ardagh Glass i Limmared har tillverkat närmare fyra miljoner Absolut-flaskor och varje flaska är unik och individuellt dekorerad med färgsprakande mönster.

AbsolutAbsolut - QR

För att tillverka de nästan fyra miljonerna unika vodkaflaskor användes 22 olika färgnyanser till bakgrunds-
färgen, 16 färger till de 51 olika mönster, som byggdes upp samt fem färger till de slumpmässiga splash-fläckarna.

De unika vodkaflaskorna kommer till genom ett datoriserad färgventil- och styrsystem som slumpmässigt ändrar de mönster och färger, som appliceras på flaskorna. Det gör att alla flaskor blir unika och möjligheten för att två flaskor ska råka få exakt samma mönster och färgsammansättning är så liten att den är mer än försumbar. Varje flaska förses dessutom med ett unikt tillverkningsnummer.

– Förutom det datoriserade ventil- och styrsystemet utvecklade vi också ett system för att slumpmässigt lägga kontrasterande färgstänk på flaskorna under beläggningsprocessen”, förklarar Fredrik Källqvist, utvecklingschef vid Ardagh Glass.

Risken att två flaskor får samma mönster är en på 94 triljoner (1 triljon är lika med 10 upphöjt till 18, dvs 1.000.000.000.000.000.000) – eller mer än 13 miljarder flaskor per invånare på jorden.

Absolut