LED-tekniken har under senare år exploderat vilket på sikt kommer att gynna både miljö och konsumenter.
Det menar Ola Lundblad på Masterlite, som arbetat med den nya tekniken i flera år.
När ett produktsegment expanderar kraftigt, innebär det att det uppstår en marknad där många vill vara med och tjäna pengar.
– Det finns aktörer som säljer LED-produkter med icke EMC-godkända drivers, förklarar Ola Lundblad.
– Det skapar framför allt problem för kundernas kunder, som kan råka ut för att deras trådlösa nätverk, larmbågar eller musikanläggningar slutar fungerar på grund av elektromagnetiska störningar.
Så här skriver den berörda myndigheten Elsäkerhetsverket om EMC;
”EMC är ett tillstånd där olika utrustningar kan fungera tillsammans utan att påverka varandra negativt, störa varandra.”
Ola Lundbald, Fredrik Anfjord, Per-Olof Foldén, Ruveid Obradovac och Almir Selimspahic.
Masterlite – ett lysande varumärke
1987 startades företaget Regstans Produktion AB och drevs de första åren på en blygsam nivå. 1996 köpte Ola Lundblad och hans vän och kompanjon Robert Larsson företaget. Vid övertagandet omsatta bolaget ca 2 miljoner kronor. Tio år senare hade Robert Larsson och Ola Lundblad lyft omsättningen till 46 miljoner kronor och ett 30-tal anställda.
Regstans huvudverksamhet var legotillverkning, men Ola Lundblad och Robert Larsson ville ha ytterligare ett ben att stå på. Man började fundera på belysningsarmatur till bl a skyltindustrin.
– Vi hade rätt maskinpark och kompetent personal för att producera armaturer, berättar Ola Lundblad.
– 1999 lanserade vi Masterlite som eget varumärke inom belysning och deltog på Signmässan i Göteborg. Vi fick ett mycket positivt bemötande, fortsätter Ola Lundblad.
Masterlite arbetar med skyltindustrin, inrednings- och belysningsbranschen. Det är inte alltid som varumärket Masterlite syns utåt på slutprodukten. Det är snarare så att Masterlite oftast inte syns som varumärke, utan ingår som en komponent i kundens produkt.
– Genom åren har vi utvecklat allt fler produkter i ett allt bredare standardsortiment, samtidigt som vi sett en stark ökning av kundanpassade lösningar, menar Ola Lundblad.
Samarbete med Osram
När LED på allvar började bli en ljuskälla att räkna med, så inledde Masterlite tester av ett flertal asiatiska LED-produkter, men den rätta kvalitativa nivån fanns inte där.
– Vi insåg att vi måste matcha kvaliteten i våra övriga produkter och vi sökte därför ett premiummärke inom LED. 2009 startade vi ett samarbete med Osram, en av världens största tillverkare av LED och LED-produkter.
– Samarbetet med Osram fungerar utmärkt. Vi jobbar nära varandra bl a med gemensamma mässor och kund-
besök. Vi har tillgång till hela Osrams kompetens avseenden ljusmätningar och tester. Det här är en styrka för oss och för våra kunder, fortsätter Ola Lundblad.
Säljkontor i Stockholm
Masterlite har huvudkontor och produktion i Malmö varifrån man levererar till kunder i Sverige och de övriga nordiska länderna. I augusti i år öppnade Masterlite ett säljkontor i Stockholm för att kunna erbjuda en bättre och närmare service till kunderna i denna region.
Ansvarig för kontoret är Mats Englund, som tidigare jobbade på Osram.
– Med Mats får vi en kompetensförstärkning och en närhet i den viktiga Stockholmsregionen, berättar Ola Lundblad.
– Mats har ett brett kontaktnät och är redan känd och uppskattad hos många av våra befintliga kunder, fortsätter Ola Lundblad.
Ljus och design
Implementering av LED-produkter ställer större krav på både konstruktörer, inköpare och slutanvändare. Det handlar inte bara om något som lyser, utan man måste kunna specificera bl a ljusfärg, luminans och effektivitet
– Ur konkurrenssynpunkt är det viktigt att kunna förklara hur mycket ljus man kan få ut av sin LED-produkt och vilken typ av ljus, menar Ola Lundblad, ungefär som när man jämför bilarnas bränsleförbrukning.
Utvecklingen mot allt effektivare LED – lm/w – går snabbt, vilket är mycket positivt, inte minst ur ett miljöperspektiv.
– Viktigt, extremt viktigt, för våra kunder inom skyltbranschen är att veta vilken ljusstyrka deras kunder förväntar sig och vad deras konkurrenter offererar, förklarar Ola Lundblad.
– Här har vi en viktig uppgift i att utbilda både våra kunder och – i samarbete med Osram – även slutkunderna.
25 år blev melodifest
Under drygt ett års tid har Regstans och Masterlite renoverat lokalerna i kvarteret Järnet med adress Borrgatan 6
i Malmö. Lokalerna utgörs av ca 4 000 kvm lager- och produktionsyta och drygt 300 kvm kontor.
I år var det 25 år sedan Regstans Produktion AB bildades och det firades, samtidigt med invigningen av både renoverade och nya lokaler, med en fest i den mångkulturella musikens tecken. Något som är ganska självklart när man betänker att personalstyrkan utgörs av sju olika nationaliteter.
Missa inte StoneKillers
Blott 51 år gammal är det kanske inte så underligt att Ola Lundblad utstrålar en enorm energi och ett starkt engagemang inom många områden. Han spelar trummor i hårdrockande StoneKillers och firade sin 50 årsdag med att framföra en tribut till Black Sabbath – Iron Man, självklart med en LED-lampa i handen.
Besöket hos Regstans Produktion och Masterlite gav oss insikt om att ljus är en komplicerad företeelse i en intensiv utveckling, som kommer att bjuda på många spännande nyheter.
Text; Lars Knapasjö Foto; Eric Winbladh