Utfasningen av glödlampor inom EU har under 2011 inneburit ett förbud mot klara 60 watts glödlampor. Under 2012 fortsätter utfasningen och då kommer dessutom ett förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor. Förbudet innebär att lamporna inte får tillverkas i eller importeras till Europa, men de lampor som redan finns får fortfarande säljas.
Osram är en av de glödlampsleverantörer som har jobbat hårt för att underlätta för konsumenterna vid köpet av lampor.
– Vi vet att lampor är en produkt med relativt lågt engagemang. Man vill lätt kunna rycka en lampa i hyllan utan att behöva lusläsa produktbeskrivningen, säger Carina Franzén, marknadschef på Osram.
Olika funktion
På marknaden finns idag lågenergi-, halogen- och LED-lampor. I folkmun kallas alla för lågenergilampor, vilket stämmer, men lamporna är uppbyggda med olika tekniker och fungerar olika.
En halogenlampa kan man med fördel ha där man tänder och släcker ofta, till exempel på toaletten eller i förrådet. Samtliga halogenlampor är dessutom helt dimbara. Lågenergilampan är perfekt på ställen, där man tänder lampan och sedan låter den brinna länge.
Till sist LED-lampan som även den passar där det lyser i många timmar. Den är även som klippt och skuren för användning i utomhusarmaturer. Både lågenergilamporna och LED-lamporna finns i dimbara varianter.
LED-lampan ett energisnålt val
Carina tipsar om att skaffa sig en favorit för att göra det lite lättare.
– Jag skulle personligen rikta in mig på LED-lamporna, som har utvecklats till riktigt bra allroundlampor. De passar både ute och inne, avger lite värme, har ett härligt vitt ljus och går utmärkt att dimra.
– Håll bara koll på att du verkligen köper en dimbar variant, det står märkt på förpackningen.
Många har haft åsikter om det markant ökade priset på lampor. En LED-lampa håller däremot 10–20 år längre än vad en glödlampa gör. Dessutom sparar man mycket energi, vilket tydligt märks på elräkningen. En genomsnittlig energibesparing är 80% när man ersätter en glödlampa med en LED-lampa.