Missnöjda med regelförenkling

Publicerad
2012-05-21
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Riksrevisionen har granskat regeringens arbete med att förenkla reglerna för företag under åren 2006–2010. Granskningen visar att regeringen inte har nått målet med arbetet, att åstadkomma en märkbar och positiv förändring i företagens vardag.

Riksrevisionen skriver i ett pressmeddelande att 73% av företagen inte har märkt någon förändring i regelbördan eller anser att reglerna har blivit svårare under de senaste fem åren.
Endast 14% anser att reglerna har blivit enklare. Företagen tycker att redovisning och bokföring är särskilt betungande, näst mest betungande är skatte- och momsregler.

En orsak till att arbetet med att förenkla reglerna inte har kommit längre är att regeringen har fokuserat för mycket på de administrativa kostnaderna, vilka bara är en del av företagens kostnader för regler. Regeringen har inte fokuserat arbetet mot de regelområden som är mest prioriterade av företagen. Enligt Riksrevisionens bedömning har arbetet inte utformats på ett strategiskt riktigt sätt.

– Åtgärderna för att minska bördan för företagen har inte satts in där de får störst effekt. Regeringen bör nu försöka skapa en helhetsbild och fokusera på de tunga regelområdena i syfte att skapa bättre och effektivare regler, säger riksrevisor Claes Norgren.

Inom skatteområdet, som är centralt för företagen, har de administrativa kostnaderna ökat. Här finns det en konflikt mellan målet om en effektivare skattekontroll, som ska minska svartarbete och skattefusk, och sänkta administrativa kostnader för företagen. Riksrevisionens granskning visar att effekterna för företag inte är tillräckligt belysta i beslutsunderlagen till nya regler.

Claes Norgren

Claes Norgren