Konica Minolta kan printa OLED

Publicerad
2012-05-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

För en tid sedan avslöjade Konica Minolta en produktnyhet; ett nytt skrivarhuvud som kan placera ut minimala droppar och på så sätt bygga upp bildpunkter för OLED-paneler.

Konica Minolta - OLED

Organic Light Emitting Diode eller OLED är en av de mest omtalade teknikerna på skärmfronten, som innebär att varje enskild bildpunkt avger ljus och därför inte kräver någon bakgrundsbelysning. Paneler som baseras på OLED-teknik kan göras både tunna och böjbara, och har flera bildmässiga fördelar, bl a hög kontrast och svärta.

Nu har japanska Konica Minolta redovisat ett nytt genombrott, som kan göra OLED till en vanligare syn på marknaden. Företaget har utvecklat ett nytt skrivarhuvud som bl a kan användas för att, så att säga, printa ut bildpunkter till just OLED-paneler, detta genom att placera ut droppar på endast 1 pl – en biljondels liter.

Det nya skrivarhuvudet baseras på MEMS-teknik och innehåller 128 munstycken, som kan placera ut droppar med mycket hög precision. Modellen ska passa bra till vätskor med låg viskositet och sägs även vara resistent mot olika typer av bläck som krävs för tillämpningar inom industrin.

Konica Minolta - OLED