Grillvanor och ovanor

Publicerad
2012-05-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Männen på Gotland är bäst på att grilla i Sverige – i alla fall om de får säga det själva. Det visar en undersökning om grillvanor som Sifo gjort på uppdrag av ICA, skriver Svenska Dagbladet.

I undersökningen har över 4 500 personer, något fler män än kvinnor, svarat på frågor om grillning och vad de helst lägger på gallret över den glödande kolen.
För även om försäljningen av gasolgrillar ökade med 25% under förra året uppger fortfarande sex av tio svenskar att de antingen använder sig av kol eller briketter när de ska grilla. Lika många uppger att de grillar minst en gång i veckan under grillsäsongen.

Det som framförallt hamnar på svenska grillar är fläskkött, tätt följt av nötkött och grillkorv. Bland svenskarna över 65 år uppger tre av tio att de gärna lägger fisk och skaldjur på grillen, medan lika många i kategorin 50-64 år aldrig har testat att grilla fisk och skaldjur.
När det gäller tillbehöret är det mest populärt att äta färska grönsaker och grönsallad till det grillade köttet.
Det är bara män i åldern 15-29 år som hellre äter potatissallad och färdiga såser till köttet.

Lithells Asado