Det är ju bara en liten fil, men att hantera den är en stor sak

Publicerad
2012-05-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Print & mer

Under hösten har Fujifilm installerat både en ny CTP, storformatsskrivare och digitaltryckpress hos Berndtssons Tryckeri i Östersund. Alla delar är integrerade via Fujifilms XMF-flöde och har samma ICC-profiler.

– Arbetsflödet gör att vi kan hantera en fil mycket mer effektivt än tidigare. Det är ju bara en liten fil, men att hantera den är en stor sak. Idag gör vi många fler jobb på samma tid än för bara fem, tio år sedan, säger Joakim Nilsson, delägare.

Berndtssons Tryckeri har funnits sedan 1896. För femton år sedan köpte Joakim Nilsson och Trond Modén det gamla familjeföretaget och idag är man sju anställda.

– Vi är ett tryckeri som kan trycka allt på papper, vi har en bred produktion och kan göra allt från visitkort till böcker.
– Vi har satsat mycket på ny teknik för att kunna ta emot fler jobb på samma tid. Om vi ska göra en trycksak i offset nästa vecka, kan vi skriva ut tio exemplar direkt i digitalpressen, med samma färgstyrning, så att kunden kan få några förhandsexemplar.

Väl fungerande samarbete
Samarbetet med Fujifilm sträcker sig tillbaka till år 2000, när Fujifilms säljare Lasse Wall fick höra talas om att Berndtssons köpt en ny fotosättare och skickade en rulle film med flyget till Östersund, något som Joakim minns att han imponerades av.

– Det jag gillar med Fujifilm är att det är en ganska liten organisation på den grafiska sidan, det känns som att man ringer några kompisar, och ändå är det ett stort företag. De är också duktiga på att lösa problem.

Berndtssons kommer försöka fortsätta hänga med i teknikutvecklingen för att se om det går att göra ännu fler jobb på samma tid samt erbjuda efterbearbetning som till exempel falsning, adressering, frankering och lackning. Och så hoppas Joakim att den som kommer och trycker sin folder också kommer tillbaka när det är dags att göra en rollup. Sista delen i flödet är en webbshop, som kommer att integreras inom kort. Joakim avslutar med att säga att han har ett roligt jobb:

– Jag själv gillar teknikutveckling, det är stimulerande, och i den här branschen får man både syssla med rymdteknologi samtidigt som det är lite grovt och smutsigt emellanåt. Det gillar jag.