HP-forskning om avfärgning

Publicerad
2012-03-06
Skribent
Josefin Nässlander
Ämnen
Print & mer

Med den ökande användningen av digitaltryck hamnar allt större volymer digitaltryckt papper i återvinningen och sedermera i pappersbruken. Pappersleverantörerna har klagat specifikt över problem med papper, som tryckts i HP Indigo-maskiner, eftersom den färgen är svår att avfärga. De metoder som finns till hands är främst baserade på vattenbaserad färg och inte oljebaserad. Allt enligt Chemical & Engineering News.

HP-forskare arbetar i sina labb, för att ta fram avfärgningsmetoder för olika digitaltrycktekniker. Flera typer av papper hamnar i återvinningen; tidskrifter, tidningar, kopieringspapper, fotografier mm och de är alla tryckta med en rad olika tekniker.
Forskningsteamet använder en miniatyrversion av en större avfärgningsmodul, för att testa olika kemiska avfärgningsprocesser. Med en neutral ytaktiv kemi kan HP avlägsna färgen från trycksaker, även de som är tryckta i en HP Indigo-maskin.

Även om HP skulle ta fram den perfekta avfärgningsmetoden för digitaltryck, är det inte säkert att processen kommer att användas av pappersleverantörerna. Avfärgningsbrukens har förfinat sina metoder under årens lopp och föredrar därför en förändring i själva färgsammansättningen, men också i pappersstrukturen. Båda dessa förändringar kan nämligen påverka effektiviteten i deras redan existerande avfärgningsprocesser.