Med personliga reflektioner…

Publicerad
2010-01-24
Skribent
Redaktionen

Tiden är ett mystisk flyktigt objekt som ej är greppbart. Det skiftar i färg, lukt, tonläge och framför allt i hastighet, helt beroende på vad du för stunden upplever. Lev i nuet, var härvarande får både du och jag höra från alla håll och kanter, men hur lätt är det egentligen? Hela tiden flyger tankar igenom din hjärna och du tar emot impulser genom dina 5 sinnen. Jag har läst att din hjärna tar emot ca 1 miljon impulser/sekund och kan medvetet processa 7-9 signaler! Tänk på det du! Se till att vara härvarande! Det är inte lätt och något som jag tränar på alla vakna timmar på dygnet. Det är så lätt att falla ur och börja tänka på något annat, planera för imorgon eller bara flumma bort i sig själv.

2009, vilket år! Alla har vi fått kämpa i en rejäl uppförsbacke, jag har definitivt inte fått något gratis. Vem har det förresten? Jag arbetar som exportchef på ett av Sveriges starkaste varumärken, klenoden Orrefors Kosta Boda. Jag trivs fantastiskt bra, att få jobba med ett av Sveriges äldsta varumärken, Kosta Boda (1742) är en ynnest. Tänk på att Kosta Boda faktiskt är äldre än USA (1776). Orrefors Kosta Boda ingår sedan 2005 i New Wave Group.

Jag tycker det är oerhört viktigt och intressant att kunna jobba i motvind dvs. när det är tungt och ingenting går av sig självt. Detta ”tänk” har jag tagit med mig från min fotbollskarriär. Jag spelade 13 år i Allsvenskan för Östers IF, IFK Göteborg 1977-1992 och jag gjorde 41 A-landskamper mellan 1980-1989. Min styrka på plan var, att jag aldrig gav upp och jag uppträdde precis likadant på träning, som jag gjorde på match. Det värsta jag visste var om inte alla gav järnet på plan. Lojalitet till laget är min ledstjärna. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken. Jag brukar skoja, när folk frågar mig om vad jag var bäst på när jag spelade, då brukar jag svara; Jag var bäst utan boll! Det fattar de oftast inte och då får jag förklara. Ni kan själv läsa er till förklaringen ovan.

Jag kan se många likheter i mitt arbete/näringslivet och mitt idrottsliv. Det gäller att få alla med på banan. Alla skall tänka lika. Målet skall vara glasklart och ingen skall känna sig åsidosatt. Människor skall växa i min omgivning och känna sig trygga. Ett rättesnöre är också att hitta personer som är olika dig själv. Det går inte att ha elva Zlatan i laget. Delegera och ge ansvar. Beröm är viktigt och även befogad konstruktiv kritik ingår i medicinen. Tänk, när den du anställde visar mod, vilja och vågar ta utmaningen. Ju äldre jag blir desto bättre känns det att Ge något än att erhålla, förstår Ni hur jag tänker? Har Ni samma tankar?

Vet Ni vilka de 3 största exportländerna för Orrefors Kosta Boda är förutom USA och Norge? Det är Grekland, Australien och UK. Konstigt att Grekland med 9 miljoner invånare finns med, eller hur? Vill Ni veta anledningen? Grekerna har under 35 år jobbat kontinuerligt, aldrig vikit en tum från sitt koncept (bl.a. inredning, snygg display i butik, utbildning) och byggt varumärket på lång sikt. I Grekland finns det 40 st. Orrefors butiker, Shop in Shops och lika många Kosta Boda butiker. Det är fortfarande samma familjer, som startade för 35 år sedan, som driver rörelsen. Det kallas för kontinuitet och det är någonting som vi alla kan lära oss av. Tänk om vi startar i ett viktigt storslalomlopp och byter taktik, skidor, pjäxor eller stavar hela tiden under loppet. Hur skulle det fungera? Fråga Ingemar Stenmark, kontinuitetens mästare, han uttalar sig sällan, men när han säger något lyssnar vi.

Som avslutning, ett citat från W. Churchill:

“It’s not enough that we do our best; sometimes we have to do what’s required.”

Lev väl.

Andreas Ravelli

Exportchef Orrefors Kosta Boda AB