Nu 15 år på toppen   Jubileumslogotypen

Nu 15 år på toppen

Publicerad
2022-12-05
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Återförsäljaren Color Systems firar i år sitt 15-årsjubileum, sedan den ordentliga starten i januari 2007 och till firandet arrangerades ett Öppet Hus den 13 oktober.

Hit flockades ett 100-tal kunder, som alla fick chansen att se några av de senaste produkterna, från företagets leverantörer.

Intresserade besökare

Text/foto – Elmer Törnquist

Den röda mattan var utrullad, ballongerna var uppblåsta och innanför väntade ett varmt välkomnande, av både leverantörer och personalen på plats. Där den interna styrkan, var uppklädda i gråa pikétröjor, med den transfertryckta jubileumsloggan på ärmen.

– Det känns verkligen roligt, att vi kunde fira 15 år nu och det var roligt att det kom så många som det gjorde, säger Magnus Edfeldt, sälj- och marknadsansvarig på Color Systems.


Övre raden; Hans Kilström, Torbjörn Hedén, Matti Hägerlund, Inger Carnestedt, Magnus Karlsson, Magnus Edfeldt, Johan Enlund, Bo Thonander, Mikael Sörblom
Undre raden; Joel Jonsson, Erik Svärd, Patrik Claesson, Mikael Agvald, Elice Rödin, Karin Johnsson

Egen printade etiketter
Det var fullt fokus hela dagen. Från att portarna öppnade klockan 09.00, till dess att den sista besökaren gick hem vid 23.30-tiden.

– På så sätt blev det en bra uppdelning också. Det var mycket fokus på maskiner och print under dagen, medan det blev mer mingel och trivsamt umgänge under kvällen, konstaterar Magnus Edfeldt.

Till kvällen hade man fixat en foodtruck; Curbside STHLM, som serverade amerikanska burgare. Lägg till att man även hade egenmärkta ölflaskor, skickade från ett mikrobryggeri i norrländska Storuman.

– Det är en kund till oss, som driver både ett tryckeri och mikrobryggeriet Northern Brewers, vars lageröl var väldigt uppskattad av besökarna, fortsätter Magnus Edfeldt.

Många leverantörer på plats
Nästan alla av Color Systems leverantörer var faktiskt på plats. Hit kan man räkna Martin Sigsgaard från danska Roland DG, Svein Ove Martinsen från norska Rollover, Mirko Gianni från italienska Flexa, Marc Verbeem från amerikanska Onyx samt de svenska representanterna; Richard Garp från Epson och Ulf Hedenblad från Canon.

– Det är många, som börjar få upp ögonen för FLX+, som vi nu har till våra nya Colorado 1630 och 1650, berättar Ulf Hedenblad, affärsutvecklare på Canon.

Ulf Hedenblad håller upp ett exempel på FLX+

FLX+ är en teknik som gör att man kan printa både matt och blankt under samma körning. Dessutom poängterar Ulf Hedenblad att funktionen går att komplettera på äldre Colorado 1630 och 1650, som redan är ute i fält.

– Genom att vi kör det här i samma svep, får man en passning, som är helt outstanding, till skillnad mot om man printar jobbet i flera svep, förklarar Ulf Hedenblad.
– Många tror att det är en lack, som vi lägger på, men det är alltså printat i det blanka läget. Det gör att vi kan undvika att bygga lager, som gör det svårt att vika produkten, som det vanligtvis blir när man lägger på en lack.

Dessutom nämner Ulf Hedenblad, att gänget på Canon tror att tapettryck kommer bli stort för den här tekniken i framtiden. Redan nu har dock en del anammat detta, för att trycka exklusiva etiketter, exempelvis till olivolja.

Den enda av Color Systems leverantörer, som inte fick sitt schema att gå i lås för jubileumsfirandet, var Roberto Martellono, grundare och ägare av italienska ATP Color. Ett företag som tillverkar stora sublimeringsskrivare för textilier.

Kunskapsrika grundare
Visserligen är 15 år en lång tid, men det har ändå gått fort. Från att de båda kompanjonerna Magnus Edfeldt och Torbjörn Hedén, VD på Color Systems, satt och skissade på sina planer hemma i köket, till dess att man nu är ett företag med 16 anställda och en omsättning på över 63 miljoner kronor.

Torbjörn Hedén och Magnus Edfeldt, grundarna av Color Systems

Erfarenheterna sträcker sig dock längre än företagsstarten av Color Systems. Torbjörn Hedén har arbetat med storformatsskrivare och tillbehör sedan 1983, då hans far, Henrik Hedén, startade H-Data.
Efter att ha arbetat på bl a Arkitektkopia, drog Magnus Edfeldt igång H-Datas utbildningsverksamhet 1997. I nästan 10 års tid arbetade de båda tillsammans, innan H-Data blev uppköpt av det företag, som idag är Signcom i Borås.

– Redan då kände vi att det började bli lite för stort. Det var därför vi under hösten 2006 började skissa på ett eget företag, som skulle vara och fortfarande är, en mindre aktör som har fokus på både människa och maskin, berättar Magnus Edfeldt.

Dock har verksamheten blivit lite större än man först hade tänkt sig. I takt med att man plockat in fler leverantörer av maskiner och har träffat en större kundkrets, blev det naturligt att man växte.

– Från början tänkte vi att 4-5 personer på hela företaget var lagom, men samtidigt som vi har fått fler kunder, har vi behövt bli fler anställda, för att kunna serva och tillgodose dem, fortsätter Magnus Edfeldt.
– Dock vill vi inte öka och bli ett superstort företag. Vi vill ha en sund och välfungerande verksamhet, som är en nära och bra arbetsplats.

Torbjörn Hedén och Björn Wahlberg, som är en av deras äldsta kunder

Behålla Color Systems-andan
Stockholm är idag deras största region, tätt följt av Göteborg och en del kunder i Norrland. Det som är, är att resorna oftast blir väldigt långa och till det kommer en prislapp.

– Speciellt nu när bränslepriserna skenar och vi gör allt i vår makt, för att inte bara åka fram och tillbaka. Visst, om det är akut åker vi direkt, för ingen vill ha en maskin som står stilla, men vi försöker planera i högsta möjliga mån, säger Magnus Edfeldt.

Ett räkneexempel kan vara att en maskindel måste bytas ut, vid en enklare service i exempelvis Växjö. Det kanske kostar 1 500 kronor. Fast då måste man även addera kostnader för transport och logi, som kanske landar på 8 000 kronor.

– Vi har länge haft tankar om att starta en filial i Jönköping, vilket är en bra geografisk plats. Dock blir det svårt med sammanhållningen som vi har idag och en del information sägs bara under fikapausen, säger Magnus Edfeldt.
– Vi vill behålla vår Color Systems-anda och då måste vi arbeta ihop och umgås. Det blir inte riktigt samma sak om vi skulle ha någon på distans hela tiden.

Kanske blir det aktuellt med en filial, om en av de nuvarande anställda skulle träffa en partner och kanske flytta till Göteborg eller Jönköping. Fast hur det blir med den saken, det får tiden utvisa.

Color Systems kommer med all sannolikhet finnas kvar i ytterligare 15 år. Fast då kanske varken Magnus eller Torbjörn arbetar heltid längre, men att det finns kvar, är nog ingen högoddsare.