Skrivare, burgare och lite racing   Mikebike Sundman vid grillen samt besökare vid det öppna huset

Skrivare, burgare och lite racing

Publicerad
2022-11-28
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Som en första del i satsningen, att ordna fler sociala aktiviteter i sina nya lokaler, höll Ni Solutions ett Öppet Hus den 22-23 september.

Här bjöd man på nygrillade hamburgare och välsmakande kaffe, medan besökarna kunde spana på olika nyheter inom hård- och mjukvara.

Text/foto – Elmer Törnquist

Mikebike Sundman vid grillen

Från gatan, uppför stentrappan och runt hörnet. Vi följde doften av grillade hamburgare, som ledde till entrén och Mikebike Sundman, grillmästare och backoffice på Ni Solutions. Till lokalerna på Augustendalsvägen 20 i Nacka Strand, flyttade företaget den 1 december ifjol.

– Sedan vi flyttade in här, har vi äntligen fått det utrymme som vi behöver, för att kunna göra mer sociala aktiviteter här hos oss, berättar Peter Lofthag, produktansvarig på Ni Solutions.
– Egentligen skulle vi ha haft en inflyttningsfest, men sedan kom annat i vägen, som drog ut på tiden. Att vi äntligen kunde göra något sånt här, känns däremot väldigt kul.

Totalt sett lockade eventet ett 50-tal till Nacka Strand, i en blandning av många trogna kunder och nya ansikten.

Kristoffer Hermansson och Peter Lofthag

I rätt riktning för nya avdelningen
Nästintill direkt blir vi uppfångade av Kristoffer Hermansson, produktansvarig på Ni Solutions, som visar oss runt i lokalerna. Först och främst kommer vi till den senaste latexskrivaren från HP; 700W, som även kan printa vitt bläck.

– Just idag printar vi stickers på en transparent folie från Hexis, som vi konturskär i en Graphtec-plotter. Det betyder, att stickersen är färdigstansade och redo att skickas till kund, säger Kristoffer Hermansson.

Intill latexskrivaren finner vi även en HP PageWide XL, som Ni Solutions dessutom är exklusiva med i Sverige. Detta, sedan man tog över HP Latex, HP PageWide och HP DesignJet från Papyrus, strax innan årsskiftet 2021/2022.

– PageWide är supersnabb och kan printa upp till 700 kvm i timmen. Vi har sålt en hel del i år och då framför allt till många som gör kartor, ritningar och mer kortlivade reklammaterial, fortsätter Kristoffer Hermansson.

HP Latex 700W

Storformat i mängder
Vi fortsätter genom lokalen och kommer fram till Epsonskrivarna. Här står resinskrivaren Epson R5000, som, enligt Kristoffer Hermansson, är riktig vass på just tapetproduktion.

– Matningssystemet i R5000 är väldigt exakt och tillsammans med dess Epsons Precision Dot-skrivhuvuden, blir resultatet otroligt snyggt, i äkta Epson-kvalitet.

Bredvid står trotjänaren SureColor S80600L, som är utrustad med CMYK plus rött, orange och grått.

– Jag skulle nästan säga, att Epson S80600 är mer av en branschstandard idag och just den här, är L-modellen. Där L betyder, att det är bulkvarianten och har då bläcktankar på 1,5 liter, säger Kristoffer Hermansson.
– Att printa en neutral, grå platta, kan vara något av det svåraste att få till. Oftast kan de bli lite röda eller gröna i tonen. Därför har Epson tagit fram en egen grå färg. Det är kul och bra, att vi kan erbjuda den färgen.

En smartlösning från Kala
Fast det är inte bara storformatsskrivare, som man har i lokalen, för här står även det modulbaserade monteringsbordet från Kala.

– Bara att det faktum, att det är modulbaserat löser mängder av problem. Speciellt för våra kunder som inte har en stor lastkaj att lyfta in den genom, eller om man har begränsat utrymme i lokalen, berättar Kristoffer Hermansson.
– Dessutom kan man bygga ut det med fler moduler, om man behöver större yta att montera på. Varje modul är 2,2 x 1,7 meter och det största vi har ute hos en kund är 16 meter långt.

Ett annat argument för detta bord, som Kristoffer nämner, är att det är elektriskt. Det innebär, att det inte behövs en högljudd kompressor till den annars tryckluftsdrivna valsen. Det ger samtidigt en säkerhetsaspekt i bordet, då dess sensorer känner av om en hand eller ett finger skulle råka hamna på fel ställe.

– Just en elektrisk vals gör att man kan arbeta på sidorna av bordet. Då dess båda motorer alltid håller valsen rak, oavsett var materialet ligger på bordet, konstaterar Kristoffer Hermansson.

Det Kristoffer menar, är att valsen på ett tryckluftsdrivet bord annars kan tippa, om inte materialet ligger ordentligt placerat i mitten.

Kristallklara färger
Av en ren händelse var Ni Solutions det företag, som fick den första leveransen av Epson SC-P8500D, när de kom till Europa. Det är en av årets nyheter och den printar kantlöst i storlekarna 50×70 cm och 70×100 cm.

– Det är de vanligaste storlekarna på affischer och posters här i Norden. Att vi då har en skrivare, som printar kantlöst i de måtten är väldigt populärt, förklarar Kristoffer Hermansson.

Totalt är den utrustad med sex färger; CMYK plus grått och mattsvart. Epson P8500D ingår i Epsons Photo-serie, där även maskinen bredvid ingår; en Epson P7500, som är laddad med 12 färger.

– Den är kanske mer av en nischad skrivare, med fokus på främst konstnärer och fotografer. Samtidigt trycker den kristallklara färger och täcker 99% av Pantone-skalan, förklarar Kristoffer Hermansson.

Gabriel Alexandersson och Andreas Wintzell, säljare i Stockholm/Mälardalen på Hexis

En 3D-printer till vinnaren
Under vår rundtur har det börjat droppa in mer folk i lokalen och vi tar farväl av Kristoffer Hermansson, som ska berätta mer om storformatsskrivarna för andra besökare.
Istället träffar vi på de utsända representanterna från Hexis; Gabriel Alexandersson och Andreas Wintzell, som båda är säljare i Stockholm och Mälardalen. Här visar de upp ett axplock av olika vinyler från Hexis.

– Just nu är det mycket fokus på just printvinyl och vår senaste satsning på extremsport; med vår Holeshot-serie, berättar Gabriel Alexandersson.
– Vi pushar även för både 190evo och 200evo, som är två folier som är väldigt lätta att arbeta med. De har luftkanaler och en enklare vidhäftning, som gör att de kan appliceras och flyttas, för maximal precision vid foliering, säger Andreas Wintzell.

Bakom dem hade man en racingstol, laddad med ett Formel 1-spel. Här kör man antingen som den flerfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton eller finländske Valtteri Bottas. Båda två från Petronas Mercedes F1, ett stall där Epson är en av sponsorerna.
Banan man körde på var Sakhir Grand Prix i Bahrain och i efterhand har vi fått veta, att det var Johan Lindholm, VD på ArtStyle, som tog hem första priset; en 3D-skrivare från Flashforge.

 

 

.