Årets böcker till utställning   (foto: Kungliga biblioteket, Lina Löfström Baker)

Årets böcker till utställning

Publicerad
2022-11-22
Skribent
Redaktionen

Under hösten presenterade föreningen Svensk Bokkonst 25 boktitlar, som belönats med Svensk Bokkonsts diplom 2022. Här lyfter man ett antal särskilt välproducerade böcker, vilka givits ut under fjolåret.
Vid urvalet ligger fokus på allt från formgivning och typografi, till tryckteknik, bindning och papperskvalitet.

– Ett genomgående tema bland de utvalda titlarna är; boken som paket. Man försöker fånga in och sy ihop splittrade fragment, för att skydda det ömtåliga och för att sätta ljus på det unika och flyktiga, skriver Kungliga biblioteket i ett pressmeddelande.

Ett exempel på detta, är att en av de utvalda bidragen, kom inpackat i ett gult tygstycke kallat Furoshiki; ett handvävt skynke som, enligt japansk tradition, används för gåvor istället för presentpapper.
Böckerna finns nu och fram till årsskiftet, att skåda på Kungliga biblioteket i Stockholm. Man kan även ta del av dem i samlad form, i en katalog som går att beställa.