Vår omvärld är skakig, men nu står vi starkt   Chefredaktör Elmer Törnquist

Vår omvärld är skakig, men nu står vi starkt

Publicerad
2022-10-31
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Även om omstarten blev uppskjuten i lite drygt två timmar, kunde Max Verstappen till slut plocka hem sin andra, raka VM-titel i formel 1. Det var en otroligt stark insats från både team och förare, med tanke på regnet på racingbanan Suzuka Circuit i Japan. Samtidigt ett extra lyckopiller för den japanska motortillverkaren Honda, vilket kanske behövs i dessa tider.
Landet har en argsint granne i Nordkorea, som bestämt vill provocera i närheten. De testar tydligen taktiska kärnvapen, som svar på övningar mellan USA och Sydkorea.
Vi märker av denna typ av spänningar även på vår kontinent, då den gamla surgubben i Ryssland fortsätter med sina hot. Huruvida det verkligen kommer nå den nivån, att världen återigen hotas av ett riktigt kärnvapenkrig, är än så länge osäkert. Det enda vi kan göra, är att hoppas att det sunda förnuftet till slut tränger in i hans skalle.

Här hemma i Sverige får vi nu en ny regering, som vi nu hoppas kan leda landet i rätt riktning. Skärpta straff för gängkriminella, högre krav på medborgarskap och förhoppningsvis, kan vi se en återstart av kärnkraftverken Ringhals 1 och 2 i närtid.
Både för hushållen och företagen är det viktigt, att man nu, så snabbt man kan, lyckas sänka de skenande energipriserna. Våra finländska grannar, har samtidigt ett nytt kärnkraftverk på plats, ett välkommet besked i tider som dessa. Hade Sverige inte haft dessa nedrans effektskatter, som gjorde vår kärnkraft olönsam, hade vi också varit bättre rustade.
Jag vill givetvis inte peka finger åt något håll, med det finns ett visst parti i riksdagen, som säger sig vara inriktade på miljö, som till stor del gjort att vi sitter i den sitsen vi gör idag.

Just nu sitter du med ett rykande färskt exemplar av Screen&Marknaden i handen. I detta nummer kan vi äntligen presentera vår spaning från höstens Nordic Profile Fair, på Elmiamässan i Jönköping. Vi har verkligen väntat på att komma ut med detta, då vi inte hann göra det till förra numret.
En annan som håller till i Jönköping, är franchisetagaren och entreprenören Daniel Nykänen. Läs om hans spännande historia, från gymnasiet till egenföretagare. Ytterligare en entreprenör hittar vi i Stefan Högberg, som driver grossistföretaget Sign Nordic. Han kommer med kloka insikter, funderingar om samtiden och ett ordentligt handbollsintresse, som präglar hela reportaget.

I takt med att vi närmar oss slutet av denna era, med Screen&Marknaden, börjar jag sakta men säkert inse vilken tomhet som kommer uppstå inom mig. Efter detta nummer, är det endast ett nummer kvar. Vilket känns annorlunda.
Fast vi är inte där än, så se till att njuta av årets sjunde nummer i din hand, vad beträffar allt mellan artiklar och notiser, bilder och annonser.

Fridens liljor
Elmer Törnquist
chefredaktör
Screen&Marknaden

.