Med passion för laser   Andrés Tiszavari

Med passion för laser

Publicerad
2022-09-19
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Reportage

Sedan barnsben har Andrés Tiszavari alltid varit intresserad av allt som har med teknik att göra.

Dock var det inte från början självklart, att han skulle snubbla in på laser och fastna för det, som han till slut gjorde.

Text – Elmer Törnquist
Foto – AT-Laser

Han är utbildad byggtekniker, har jobbat som bl a arbetsledare, platschef och även garageportsmontör. Fast, efter lite om och men, sökte sig Andrés Tiszavari vidare. Han sökte nya utmaningar. Det tog ett par månader, men det var kanske det som behövdes, för det var då han kom in i det som idag är hans största intresse.

– Som ett ursprungligt konsultuppdrag hamnade jag hos Signcom och skulle arbeta med lasergravyr. Då visste jag inte riktigt vad de innebar, berättar Andrés Tiszavari, grundare och VD på AT-laser.
– Grejen är den, att jag aldrig hade hört talas om laser i den bemärkelsen innan. Fast när jag fick testa maskinerna, då blev jag verkligen helt såld på tekniken.

Vid minsta lilla rast eller paus i arbetet eller när lunchen var uppäten och det fanns tid över, då sprang han ner i demorummet och började laborera.

– Jag läser och ser mig för väldigt mycket vad andra gör. Till slut kom jag faktiskt till en punkt, där jag var medlem i ett femtiotal olika Facebook-grupper, som alla handlade om lasergravyr, fortsätter Andrés Tiszavari
– Det låter kanske konstigt, att någon kan vara så passionerad för laser, men jag tycker verkligen att det är en helt fantastisk teknik att arbeta med.

Inte för att man ser speciellt mycket egentligen. Det är ingen stor, röd laserstråle som skjuter genom rymden som på film. Det man däremot ser, är att materialet plötsligt graveras eller skärs ut, i angiven text eller mönster.

Inte ett självklart val
Det blev totalt sett 5 år med lasermaskiner, hos Boråsbaserade Signcom, men allting har sitt slut. Samtidigt har allting också en början och det blev även början, på vad som nu går under beteckningen; AT-Laser.

– I lasersammanhang är jag hyfsat välkänd ändå, för jag blev kontaktad av flera tillverkare, som ville att jag skulle starta och sköta deras maskiner i Sverige. Det kändes både kul och upplyftande, förklarar Andrés Tiszavari.
– En av dem var Thunder Laser Germany och då började jag fundera på att starta eget, så jag frågade min fru Kristine vad hon tyckte.

– Hon sa att det var bara att köra helt enkelt, för laser är ändå det jag verkligen älskar att hålla på med.

Fast så enkelt var det faktiskt inte, även om gemene man kanske tror, att man bara kan starta ett företag och belåna sig. Banken kan nog komma, att titta lite skeptiskt, om man inte uppfyller kraven.

– Jag hade ingen inkomst och jag förstod självklart vad banken menade. Som tur var ville Thunder Laser Germany, att jag verkligen skulle satsa på dem, fortsätter Andrés Tiszavari.
– Därför kunde vi sätta upp egen plan och i början av mars, skickade de två maskiner till mig. Själva tekniken var inget nytt för mig, men det speciella med deras maskiner är, att de har något som kallas luftflödeskontroll.

Det innebär, att maskinen arbetar med två justerbara lufttrycksflöden, under både gravyr och utskärning.

Tre viktiga funktioner
När man graverar eller skär ut något med laser, så bildas damm och sot från det som bränns bort. Genom att använda tryckluft, kan man alltså hålla både damm och sot borta från den ömtåliga linsen. Vidare används tryckluften, för att kyla ner linsen, så den inte blir för varm.

– Man ställer in olika lufttryck beroende på om man graverar eller skär något. På så sätt minimeras sotet när man arbetar, säger Andrés Tiszavari.
– Om man exempelvis skulle skära i en MDF-skiva eller ett plastlaminat, då brukar det bli väldigt mycket sot längs skärlinjen. Vilket man oftast behöver slipa bort eller rengöra på annat sätt.

– Det fina med luftflödeskontrollen, är då att man får en ren och färdig produkt, direkt från maskinen.

Vid gravyr används ett lägre luftflöde; för att man inte ska trycka ner sotet i gravyren av misstag. Vid skärning används ett högre luftflöde; för att blåsa bort sotet.

Samma, men ändå inte
Just varumärket Thunder Laser är i grunden en kinesisk tillverkare, men det är nu det blir lite intressant. För det finns nämligen något som heter Thunder Laser Germany, vilka är baserade i Tyskland och som då köper in tomma chassin och lösa komponenter från den kinesiska varianten.

– De bygger sedan ihop maskinerna, med vissa egna komponenter och jag måste säga det, att det är väldigt hög kvalitet på deras maskiner, förklarar Andrés Tiszavari.
– På så sätt får de tyska maskinerna även alla de viktiga CE-märkningarna, som krävs här i Europa. Det ser man, om man öppnar maskinen och tittar på både mekanik och elektronik. Det är verkligen tysk ingenjörskonst och kvalitet.

Dessutom har tyskarna utvecklat egna lösningar, när det kommer till olika kretskort och styrenheter. En fotnot att nämna är, att luftflödeskontrollen faktiskt utvecklades av Thunder Laser Germany och implementerades i de kinesiska maskinerna efter.

– Visst, att lasermaskinerna påminner om typiska kinamaskiner är en annan femma. Fast det är lite som jag alltid har sagt; Don’t judge a book by it’s cover, konstaterar Andrés Tiszavari.

Strålsäkerhetsmyndigheten klassificerar laser enligt en fyrgradig skala; från 1, som är den minst skadliga nivån, till 4, som är väldigt skadligt för människan. Maskinerna från Thunder Laser klassas i nivå 1.

Visionen om ett centrum
Allt det här låter verkligen häftigt och extravagant. Trots det är Andrés Tiszavari ödmjuk i sin framtoning om vad han vill att det nya företaget ska vara och någon gång bli.

– Självklart är jag realistisk och mitt nuvarande mål är att skapa ett företag med en stabil grund. I sinom tid ska jag komma upp i samma nivåer, som jag sålde maskiner för tidigare, berättar Andrés Tiszavari.
– Sedan måste jag dock säga, att jag inte är en säljare i den bemärkelsen. Jag kan maskinerna och vet vad man kan göra med dem. Det är därför man ska komma till mig, för att jag verkligen kan det.

Han värdesätter kunskapen om tekniken och möjligheterna som kommer med den. Andrés vill, i slutändan, att AT-Laser ska bli som ett centrum för kunskap om just lasergravyr i Sverige.

– Det är till mig man ska vända sig, om man antingen vill köpa en lasermaskin eller om man vill lära sig mer om vad tekniken kan göra, säger Andrés Tiszavari.
– Visst, det låter kanske inte lika ödmjukt, men det är verkligen den stora drömmen och jag vill gärna dela med mig av det jag lärt mig.

Många tips och trix delar Andrés med sig av via sitt Instagramkonto, där han vill dela sina kunders kreationer för alla andra intresserade.

Andrés Tiszavari

Det fungerar som så
Vid lasergravyr, eller lasermärkning som det också kallas, riktas en stråle av högkoncentrerat ljus mot materialet. Det krävs inte mer än så. Varken bläck eller andra förbrukningsmaterial krävs, för att göra en märkning.

– På så sätt är faktiskt lasergravyr en extremt miljövänlig teknik, det enda som går åt är egentligen elektricitet och där kan man ha miljövänliga och hållbara avtal med sitt elbolag, säger Andrés Tiszavari.

Sedan finns det olika laservarianter; fiber-, UV- och CO2-laser. Den förstnämnda är främst för gravyr i metall och vissa-plaster. Med en CO2-laser kan man gravera i stort sett alla material.

– UV-laser börjar göra entré på marknaden och används bl a för lasergravyr i glas – med mycket fina resultat, förklarar Andrés Tiszavari.

Skillnaden mellan teknikerna, är våglängderna i det högkoncentrerade ljuset; som är själva lasern. Om man går riktigt på djupet, är våglängden i en CO2-laser 10 600 nm; nanometer, i en fiberlaser är den till 1 046 nm och en UV-laser har en våglängd om 355 nm.

I slutet av maj kunde Andrés berätta att han redan sålt två lasermaskiner och hade flera offerter ute. Med Instagram som sin främsta kanal, siktar AT-Laser på att fortsätta bygga en stabil kundbas.