Kaktusläder blir nya skinnjackor   Foto: Deadwood

Kaktusläder blir nya skinnjackor

Publicerad
2022-09-12
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Övrigt

Under våren släppte det svenska modevarumärket Deadwood, en kollektion av skinnjackor. Det som gjorde dessa lite extra intressanta, var det faktum att skinnjackorna inte innehöll något läder. Inte alls faktiskt.
Istället använder man sig av torkad kaktus, som är ett hållbart och miljövänligt komplement till skinn.

– Nu har vi ett material som är helt veganskt, fritt från PVC och andra plaster, som har en vacker yta och som andas och känns nästan som läder, säger Carl Ollson, medgrundare till Deadwood, i en kommentar till modetidningen King Magazine.
– Det blev en jackpot liksom. Processen är helt enkelt att man skördar kaktusbladen, som man torkar, maler och blandar med några andra naturmaterial, till en smet som sedan breds ut och stelnar till kaktusläder.

Idén om att designa skinnjackor av kaktusläder, kom från att grundarna; Carl Ollson och Felix von Bahder, läste en artikel om en kaktusplantage i Mexiko, som skapade tyger av kaktus.