Grafiska branschen kan växa 9%   Eva Glückman

Grafiska branschen kan växa 9%

Publicerad
2022-06-15
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Den grafiska branschen ser positivt på framtiden. Det visar en ny undersökning, som Grafiska Företagen genomfört bland sina medlemsföretag.

Redan till år 2024 planerar man att nyrekrytera drygt 1 000 personer, vilket skulle öka antalet anställda med drygt 9%. Bara under fjolåret; 2021, rekryterades ovanligt många till branschen. Totalt 900 personer anställdes då, men det handlade framför allt om sk ersättningsrekryteringar, kopplade till neddragningar som skedde under pandemin.

– Det är ett tydligt trendbrott, i en bransch som genomgått en stor strukturomvandling i och med digitaliseringen, säger Eva Glückman, VD på Grafiska Företagen.
– Under ett antal decennier har verksamheter slagits ut, konsoliderats och hittat nya affärsmodeller. Det känns mycket positivt att kunna konstatera, att våra medlemsföretag nu har en tydlig framtidsoptimism.

Dock finns orosmoln
Trots detta finns det ett antal orosmoln. Hela 50% av företagen uppger, att de bedömer att det är svårt att rekrytera och ofta handlar det om brist på rätt utbildning.

– Den grafiska branschen är relativt liten, men har stor betydelse för andra branscher. Exempelvis krävs 1 000 tryckta etiketter till varje nyproducerad bil och livsmedelstillverkningens omställning, från plastförpackningar kräver stora mängder pappförpackningar, fortsätter Eva Glückman.

Samtidigt är även världsläget ett av orosmolnen för branschen. Höga energipriser slår till i dubbel bemärkelse, både mot papperspriser och självaste produktionen. Att få till det med logistikkedjor och insatsvaror är även det fortsatt svårt. Det har till och med förvärrats sedan kriget i Ukraina utbröts.