Unikt samarbete för återvinning   (pressbild)

Unikt samarbete för återvinning

Publicerad
2022-03-23
Skribent
Redaktionen

Nu har skogsindustrin Södra och totalt 88 ICA Maxi-butiker gått ihop i ett nytt samarbete. I pipeline står, att man ska återvinna 56 000 plagg, i form av gamla arbetskläder. Detta genom satsningen OnceMore.

Det handlar om en process, som kombinerar vedcellulosa med textilavfall. Resultatet blir en ren och högkvalitativ textilmassa. De totalt 56 000 plaggen beräknas nu kunna bli råmaterial, för motsvarande 28 000 nya plagg. Detta istället för att förbränna de gamla textilierna.

– För första gången någonsin i Sverige, kanske till och med i världen, kan färgade arbetskläder av bomull och polyester, återvinnas i stor skala och bli nya textilier igen, säger Catrin Gustavsson på Södra.
– Det är ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri och vi är glada över att göra det i samarbete, med en stor aktör som ICA Maxi. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Ett nytt värde
Tidigare har denna typ av textilåtervinning endast skett, i form av vita textilier som exempelvis lakan och handdukar. Efter ett längre arbete med utveckling, har man kunnat konstatera, att det även fungerar med färgade textilier.

– Vi vill ge våra gamla arbetskläder ett nytt värde i stället för att kasta dem, vilket annars görs med textiler som inte kan användas längre, säger Anders Axelsson.
– Södra och OnceMore erbjuder, just den cirkulära lösningen, som vi letar efter. Tack vare att Södra kommit långt i sin satsning, har de också kapacitet att ta emot mängden som krävs.

Återvinningen av de gamla arbetskläderna kommer ske på bruket i Mörrum under året.