Svenskar väljer insekter framför 3D-printad mat

Svenskar väljer insekter framför 3D-printad mat

Publicerad
2022-03-01
Skribent
Redaktionen
Ämnen
3D

De flesta svenskar kan i framtiden, tänka sig att äta mat som hör framtiden till, som bl a insekter, 3D-printad och labbodlad mat. Det visar en Sifo-undersökning, som Mathem låtit göra. Mest populärt är mat, som innehåller alger och tång; något som 48% av befolkningen kan tänka sig att äta.

Resultaten visar också, att bara 15% av de svarande kan tänka sig att äta 3D-printad mat. Det är exempelvis fler som kan tänka sig att äta insekter; 21%, eller labbodlad mat, som kött eller fisk; 29%.

Det är fler kvinnor än män, som är villig, att undvika varor, som har en stor belastning på miljön. Däremot är det fler män och unga, som i större utsträckning är villiga att testa olika alternativ av framtidens mat, visar undersökningen.
Det är exempelvis betydligt fler män som är villiga att äta insekter i framtiden, 25% jämfört med 17% av kvinnorna. Detsamma gäller 3D-printad mat, där 19% av männen, respektive 12% av kvinnorna, kan sig äta 3D-printad mat.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel september 2021. Totalt intervjuades 1 181 personer i åldern 18-65 år.