Slår mot den globala ekonomin   Genrebild på etiketter

Slår mot den globala ekonomin

Publicerad
2022-03-22
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ekonomi

Strejkerna i de finländska pappersbruken slår hårt mot etikettindustrin, det rapporterar Finat; den europeiska organisationen för producenter av självhäftande etiketter. Flera europeiska etikettleverantörer vittnar nu om leveransproblem.
Sedan årsskiftet har leveranstiderna för pappersbaserade etiketter ökat med upp till 3 månader eller mer. Leverantörer har behövt ransonera leveranserna bland sina kunder, när de interna lagren blir allt tommare.

– Fram till jul var vi hoppfulla, om att utbudsstörningarna skulle vara ett tillfälligt problem. Den nuvarande situationen visar dock på sårbarheten, som orsakas av en strejk, kommenterar Jules Lejeune, VD på Finat.
– Med nuvarande ledtider är det troligt att vi kan se bristerna under restan av året, med långtgående konsekvenser för den allmänna ekonomin.

– Jag har fått många kommentarer från medlemmar, som är oroliga över att leveranserna är beroende av ett få antal nyckelleverantörer.

Man tror, att bristen på både etiketter och förpackningar sannolikt kommer drabba industrier, som exempelvis mat och dryck, hälsa och personlig vård, medicinska och farmaceutiska produkter, kemikalier, logistik och detaljhandel, hemelektronik och bilindustrin. Det innebär, att det kommer skada den ekonomiska återhämtningen.