Satsar fullt på skylt och reklam

Satsar fullt på skylt och reklam

Publicerad
2022-03-03
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Affärsnytt

Nu har V-TAB fattat beslutet om att satsa fullt ut på heatset, skylt, reklam och affärstryck. Det innebär, att tryck av tidningar, direktreklam och vissa tidskrifter, det som klassas som coldset, ska avvecklas helt och hållet. I samma veva som avvecklingen, kommer 125 arbetstillfällen försvinna.
Detta sker från och med årsskiftet 2022/2023, då avtalet med Stampen Media och Schibsted löper ut. Något vi rapporterat om tidigare.

– Beslutet har inte varit lätt, men det är rätt för att långsiktigt rädda bolaget och de arbetstillfällen som finns i den del av verksamheten, som har livskraft och potential idag och i framtiden, säger Peter Schumacher, VD på V-TAB.
– Det är tungt för alla berörda och jag förstår den oro som många känner. Vi ska göra allt vi kan, för att informera så mycket som möjligt under processens gång och stötta kollegor.

En bransch i förändring
Hela tryckeribranschen har genomgått stora förändringar de senaste decennierna. I takt med digitaliseringen, har förändringarna accelererat. Detta påverkas också av att allt färre läser papperstidningar.

– Vi har vänt på varje sten, för att rädda så stor del av verksamhet och jobb som möjligt. Hur vi än vänder på stenarna, har vi en stabil och växande verksamhet i heatset, skylt, reklam och affärstryck och en snabbt vikande verksamhet, med stora kostnader, i coldset., säger Peter Ski, styrelseordförande på V-TAB.
– Vi kommer bli ett mindre och delvis annorlunda bolag. Fast vi kommer att fortsätta leverera och ser stor potential, att utveckla våra mest lönsamma affärsområden och stärka relationen till våra kunder och leverantörer.

Vad är skillnaden?
Rent krasst är den stora skillnaden, mellan heatset och coldset, att sistnämnda är ett sk lågkostnadstryck. Det används främst för tidningstryck i stora upplagor och kallas även ibland uncoated; obestruket.
Just heatset, alltså coated; bestruket, är ett mer sk högkvalitativt tryck, som ger djupare färgtoner och används i större utsträckning inom tidskrifter, vilket ger dessa en glansigare yta.