Början av något annat

Början av något annat

Publicerad
2022-03-14
Skribent
Redaktionen
Ämnen
Ledare

Jag vet inte riktigt hur jag ska börja eller ens vad jag ska säga. I skrivande stund har Ryssland precis startat krig med Ukraina. Det är självklart hemskt i sig och absolut ingenting som vi vill. Fast det som känns konstigast och egentligen tyngst, är att det i stort sett utspelar sig precis utanför vår farstudörr. Det finns ingen anledning till oro eller panik, men själva händelsen känns bara fel.
Alla krig är hemska och jag vet att det pågår mycket hemskt i världen. Fast krig i Europa har det väl egentligen inte varit sedan 1945, långt innan jag föddes och helt ärligt, jag känner mig tom och innehållslös.

Det är så nära att det är ofattbart. Faktiskt så trodde jag, att vi i vårt civiliserade och informationsberikade samhälle, hade kommit längre än så här. Självklart kan vi inte undvika konflikter i all evighet, men ändå, det känns bara fel. Mina tankar går ut till det drabbade folket i Ukraina.
Redan innan invasionen och anfallet, skrev media en hel del om olika typer av sanktioner mot Ryssland. Stoppar även handeln med ryska företag, kan det drabba alla som bedriver handel med dessa. Förhoppningsvis är det inte många, om ens någon, i vår bransch som säljer Farbergéägg och babusjkadockor; på ryska kallad matrjosjkadockor.

Det som egentligen är mest intressant, är att precis när man tycker att hela köret med pandemikrisen börjar ebba ut, så startar en ny kris. Fast det har säkert sin anledning och frågan är, om president Putin egentligen kommer sitta kvar så länge till? Kan detta vara början på en ny rysk revolution?

Fast om jag ska vara lite mer konkret, så är det väl i stort sett ingen som är missnöjd med de slopade restriktionerna. Äntligen får vi röra oss fritt igen. Äntligen blir det mässor och evenemang. Äntligen kan de företag, som haft det lite tuffare de senaste två åren, börja frodas igen.

Självklart har vi på Screen&Marknaden också haft mycket kontakt med många som haft goda år också. Fast det verkar som att även de, ser fram emot det här och kanske, ett lite lugnare tempo framöver.
I detta nummer av tidningen får jag och mina kollegor, lov att presentera många spännande nyheter, notiser och artiklar. Spana in våra highlights på sida 6-7. Läs vårt fenomenala reportage med Stefan Forss på Promotionhuset i Norrköping.

Fortsätt med våra mindre artiklar och notiser om vad som händer i branschen och omvärlden. Stanna till på reportaget från Storbildsfabriken i Linköping, med VD David Bergman. Gå vidare till BRANSCHEN, Personalnytt, Ekonomi/fakta och slutligen, Evenemang & mässor.
Sedan är allt komplett och det bästa är ändå, att du kan läsa tidningen om och om igen. Avslutningsvis vill jag bara säga, att trots att det inte verkar som det alla gånger, så går vi en ljus framtid till mötes. Det gäller bara att ha lite tilltro.

Fridens liljor
Elmer Törnquist