Etiketten som kollar maten   Erik Månsson, VD på Innocentia

Etiketten som kollar maten

Publicerad
2022-01-06
Skribent
Redaktionen

I Malmö har man hittat ett nytt koncept; en etikett som kontrollerar hur maten mår.
Det handlar om en etikett, på insidan av förpackningen, som känner av matvarans hållbarhet.

Under tiden som maten står i exempelvis kylskåpet, ändras etikettens färg, allt eftersom livsmedlet åldras och olika gaser bildas. Tekniken är framtagen av Innocentia.

– Vår etikett mäter dynamisk hållbarhet och reagerar med de gaser, som bildas när livsmedel åldras. Ett reaktivt bläck på förpackningen gör att den som handlar snabbt, kan läsa av hållbarheten på matvaran, berättar Erik Månsson, VD på Innocentia.

Ger individuell kontroll
Dagens bäst före datum är ett konservativt system, där stora volymer med automatik får ett och samma datum. Med en mer individuell kontroll, kan 100-tals ton kött som idag kasseras, istället användas.

– Det finns stora miljövinster att göra när matsvinnet minskar, säger Erik Månsson. En studie visar att konsumenterna är beredda att betala ett par kronor mer för ett sådant här system.

Tekniken har ursprungligen tagits fram vid Lunds universitet och grundades 2015. Innocentia är ett av fem svenska företag, som tog sig vidare i den fjolårets upplaga av den internationella tävlingen Green Challenge.