Investerar för cirkulär modeframtid

Investerar för cirkulär modeframtid

Publicerad
2021-11-30
Skribent
Redaktionen

E-handelsföretaget Zalando har nu gjort en investering för en cirkulär framtid för mode- och textilbranschen.
Detta genom att man investerar i Infinited Fiber Company, vars egenutvecklade teknik förvandlar cellulosabaserade råvaror till återvunnen textilfiber, kallat Infinna.

Den nya textilfibern, som är biologiskt nedbrytbar, uppges ha egenskaper som bomullens naturliga, mjuka utseende och känsla. Dessutom ska man kunna återvinna den genom samma process, tillsammans med annat textilavfall.

– Vi vill vara en del av lösningen för en mer hållbar modeindustri, säger David Schneider, VD på Zalando.
– Med investeringen i Infinited Fiber Company, inleder vi ett samarbete med en innovatör inom cirkulär teknik, för att öka andelen textilier som återvinns till nya textilier, som idag bara ligger på 1%.

I grannlandet Finland
Investeringen ska användas för att bygga en fabrik i Finland och härrör till Zalandos hållbarhetsmål, om att förlänga livslängden för minst 50 miljoner modeartiklar fram till år 2023.
Totalt produceras mer än 92 miljoner ton textilavfall globalt, varje år och det mesta hamnar på soptippen eller i förbränningsugnar. Med den nya återvinningstekniken, hoppas man kunna förhindra att avfall kastas bort och minska industrins påverkan på klimatet.